Марияна Николова: Нека никой не си прави илюзията, че няма да бъде разкрит!

Когато мерките се спазват, браншът ще оцелее, смята вицепремиерът

08.02.2021 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

"Считам, че стерилността и дезинфекцията на СПА центровете е много сериозна. РЗИ и органите на здравните власти проверяват тези обекти. Има проверки, включително има и самодисциплина на собствениците на местата за настаняване, на хотелите, на къщите за гости, на малките хотели“. Това каза в предаването "Опорни хора" вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по повод предстоящите проверки на СПА центровете у нас.

Тя допълни, че заетостта през уикенда е много сериозна. В курортите има туристи както от България, така и македонци, гърци, сърби, вкл. и чехи.

"Условията на ски курортите са много добри, предполагат много добър сезон. Работим, защото навременно направихме мерки и правила за работа в курортите през сезон 2020 – 2021. За ски зоните дезинфекцията е много сериозна и по отношение на лифтовете и съоръженията по пистите“, допълни Николова.

Ще има ли засилени проверки по хотелите заради работата на ресторантите?

"Проверки ще има и сигналите, които идват при нас, веднага ги изпращаме в Комисията за защита на потребителите. Апелирам и към гражданите, ако имат сигнали, да ги изпращат до Министерството на туризма и компетентните институции, за да има контрол. В ресторантите и хотелите могат да се изхранват само и единствено гостите, настанени на съответното място“, категорична е министърът на туризма.

"Неслучайно, когато ходя на проверки по курортите, влизам в местата за хранене, проверявам и на рецепцията, искам информация, дали има нерегламентирано настаняване на лица. Понякога всеки се опитва да се прави на тарикат, но мисля, че собствениците на местата за настаняване не биха допуснали такъв тип случаи“, разказва за внезапните си проверки Марияна Николова.

"Имаше такива частни случаи, но те бяха оповестени и имаше съответните санкции. Нека никой не си прави илюзията, че няма да бъде разкрит! Когато мерките се спазват, когато сме самодисциплинирани, по този начин и самият бранш ще оцелее".

"Много е важно да запазим доброто име на България като туристическа дестинация, която е в четири сезона, и да защитим своя печат за безопасност, стерилност и хигиена, който получихме от Световния съвет по пътувания и туризъм, а именно, че ние сме безопасна и стерилна дестинация“, категорична е вицепремиерът Николова.

Според министъра на туризма, много е важно секторът да работи на светло и да се запази заетостта на персонала. „Мярката 60/40 за нашия бранш успешно и умело се прилага и по отношение на ресторантския сектор. Благодарение на социалните мерки ние сме запазили над 30 хиляди работни места в сектор туризъм, хотелиерство и ресторантьорство. Силно се надявам да можем да отворим, защото браншът има нужда от заетост и от работа“.

Относно ресторантите, които работят на черно, министър Николова заяви, че „контролът трябва да бъде силен. Особено на територията на столицата. Сигналите, които постъпват, веднага се изпращат до столичната РЗИ. В седмицата имаме около 4-5 сигнала“.

"Важно е по курортите да няма нарушения, защото това е петно за целия бранш", настоя тя.

По повод изискванията за PCR тестове на туристи, пристигащи от други държави, Марияна Николова каза, че тези тестове се налагат в почти всички европейски страни. „Това е здравна сигурност по отношение на това, че туристите и гражданите, които влизат на територията на Р България, са здрави. Алтернативата е антигенният тест. Ние предложихме на всички КПП-та и на аерогарата да има такива тестове. Той е по-евтин и става много бързо. В момента няма единна позиция по този въпрос. Важна е и имунизацията“.

Вицепремиерът Марияна Николова цитира цифри за загубите на туризма от локдауна. „50 % е спадът в курортите Боровец и Банско за седмицата, в Пампорово имахме 70 % спад. По отношение на зимните курорти и СПА дестинациите заетостта е над 50 %“, каза министърът на туризма Марияна Николова.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК