Велико Търново - с най-ниска безработица, онлайн професиите все по-актуални

Показателите в Русе също са добри заради инвестициите в сферата

06.02.2021 | 14:13 Редактор: Ивет Арабова

По време на пандемия дигиталните услуги поддържат нивата на безработицата по-ниски. Според проучване на Института по пазарна икономика рекордьор по ниска безработица за 2020 година е Велико Търново, като основна причина е развитието на онлайн професиите. Показателите в Русе също са положителни заради новите инвестиции в сферата.

Александър Петров е от Велико Търново, но управлява фирма в сферата на дигиталния маркетинг в София. През миналата есен отваря втори офис в родния си град. 

"На практика сме като външен маркетингов екип на различни компании- в момента над 50 из цяла България, Франция, Англия, Америка и можем да кажем, че в момента се наблюдава много голям интерес от младите хора да се развиват в тази сфера, защото те виждат бъдеще“, сподели Александър Иванов, който е управител на фирма за дигитален маркетинг. 

В компанията работят около 20 младежи, предимно студенти. Сред тях е и 24-годишният Кристиян Петров, който следва магистратура "Компютърни науки”. 

"Не бях много подготвен, но пък бях много надъхан, което се цени тук доста! Главно се занимавам със SEO – дейност, което означава, че се опитвам да класирам сайтовете на клиентите ни на възможно най- високи позиции в страницата с резултати“, разказа SEO - специалистът Кристиян Петров.

Срещаме се и с Невен Боянов - управител на фирма за развиване на иновативна STEM образователна платформа. 

"Никой не сме уволнявали, дори напротив - в момента имаме 11 студенти, които са на практика при нас по програма към МОН и трима от тях вече преподават заедно с нас. Обучихме много преподаватели от цялата страна- около 30 човека за последната година", обясни Невен Боянов. 

Дигиталната сфера значително се разраства и в Русе, където икономическите показатели са почти равни със средните в страната и имат тенденция на подобрение. 

"Едно от нещата, които аз забелязвам, е, че все повече хора се завръщат в Русе, защото високоскоростният интернет, възможността за работа от разстояние е все по-достъпна и все повече работодатели предлагат нещо подобно. Всъщност те могат да си живеят тук, да създадат семейство и най-важното - парите, които изкарват да се вливат в икономиката на нашия град“, каза специалистът по дигитален маркетинг Никола Илчев. 

Освен заетостта в сектора дигиталните компании в Русе и Велико Търново повишават и инвестиционната активност, отчитат още от Института за пазарна икономика. Това води до отваряне на работни места и в други сфери.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ВЯРА
преди 3 години
Управете улиците в града в,Търново .Много от тях имат дупки,кални,мръсотия,те нали са на ОБЩИНАТА????До кога ще търпим???. Сигнализирай за неуместен коментар