Прокурор, разследващ главния: Беше ли необходима новата фигура в правосъдието

В изминалите години водихме много добре с НФСБ, оценявам работата на Валери Симеонов високо, каза проф. Николай Проданов

05.02.2021 | 21:38 Редактор: Радостина Димитрова

Прокурор, разследващ главния - беше ли необходима новата фигура в правосъдието?

"Република България е колективен играч и трябва да продължим да бъдем такива. Членове сме на международни организации и като такива имаме определени ангажименти. Имаше доклад на ЕК, на Венецианската комисия и беше ясно, че от управляващото мнозинство трябваше да предприемем някаква стъпка." Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов в студиото на "Денят ON AIR".

"Мисля, че настоящият текст в промените създават определени гаранции, но много силно се надявам, че няма да има нужда някой да разследва прокурора, който разследва главния", отбеляза проф. Проданов.

По думите му политическите решения се побират в реалния живот, затова ако се окаже, че новата фигура в правосъдната система е излишна, ще бъдат предприети съответните действия.

"Получаваме такива сигнали от много места - и от прокуратурата, но нека да видим как ще тръгнат нещата", допълни той.

Заместник-министъра на правосъдието коментира пред Bulgaria ON AIR и решението на ВМРО и НФСБ да се явят отделно на изборите.

"Понятието развод е много тежко понятие. Няма как да се разведат две политически формации със сходни идеи. Става дума за прегрупиране на политическите сили, защото това ще ни помогне да изпълним по-добре целите си", поясни проф. Николай Проданов.

И добави: "Ние в изминалите години водихме много добре с НФСБ, оценявам работата на Валери Симеонов високо в политическия живот. Аз съм сигурен, че доброто сътрудничество ще продължи".

Той заяви, че не е имало официално предложение за коалиция с ГЕРБ, но ако такова се появи, то информирано решение ще вземат органите, които управляват организацията.

Проф. Проданов коментира и работата на Министерството на правосъдието за целия мандат.

"Не е уместно аз да давам оценки за работата на министерството, но моята субективна оценка е, че успяхме да съставим стратегия за развитие на бенефициарна система България, да внедрим електронния мониторинг", каза зам.-министърът и допълни, че са извършили огромна работа за инфраструктурата по линия на норвежкия финансов механизъм по линията на финансиране на държавния бюджет, както и за условията в арестите.

"Над 50% от арестите изглеждат в нормален вид. Нов централен софийски затвор е свръхзадача за министерството, става дума за строителство на нов затвор, нов арест, както и нова административна сграда. Ние сме го заложили това в стратегията и имаме прехвърлено решение на Министерския", каза проф. Николай Проданов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК