"Отровното трио" призова опозицията към обединение

Анализатори смятат, че отрицанието към управляващите не е достатъчна причина

05.02.2021 | 18:55 Редактор: Никола Симеонов

Последен призив за съгласие преди изборите около няколко основни цели заявиха от "Отровното трио" към основните опозиционни формации. На този фон анализаторите виждат фрагментирана картина на политическата сцена у нас и прогнозират коренна промяна на редица тенденции, а очакванията им са за драматичен парламентарен вот.

"Последен опит за най-малко общо кратно за съгласие, което политическите сили, които имат шанс да влязат в парламента да декларират предварително, не след изборите, а сега. Дори на г-жа Нинова, дори на г-н Карадайъ сме изпратили това писмо, защото твърдят, че са опозиция", заяви Арман Бабикян.

Предложенията са формулирани в три основни точки и по техните думи съдържат най-малките очаквания, заложени от протестите през изминалата година.

"Вие искате ли едноличната власт на Борисов да продължава в България - да или не? Искате ли реформа в правосъдната система и контрол на главния прокурор - да или не? Искате ли устоите на парламентарната република или се стремите към друго държавно устройство. Много лесен тест за решаване само три въпроса", добави той.

Експертите разчитат тази заявка освен на електорално ниво, така и като призив към партиите да не преминават някои червени линии.

"Би било орел, рак и щука, защото само отрицанието не е достатъчно за превръщане в градивни политики, тепърва трябва да търсят какво ги обединява, освен принципното разграничение от управляващите", заяви политическият анализатор Анна Кръстева.

Според анализаторите наблюдаваме фрагментирана картина на политическата сцена у нас и коренна метаморфоза на редица тенденции, а прогнозата им е за драматичен парламентарен вот.

"Изборите може да ги характеризираме като мъчителен край и мъчително нераждане. Не виждаме да се ражда алтернатива. Това ще са изборите на поредното разминаване между граждани и политическа класа. Гражданите искат промяна, политиците не са в състояние за момента да произведат ярка промяна", смята още Кръстева.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК