Нов трус в левицата: Защо петима от БСП-Пловдив се отказаха от депутатската листа?

Корнелия Нинова поведе едната от тях

04.02.2021 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Нов трус в БСП в навечерието на изборите. Петима председатели на районни организации в Пловдив се отказаха от депутатските листи, след като Корнелия Нинова поведе едната от тях. 

В същото време изключени членове от Националния съвет на партията обвиниха лидера на левицата в "чистка". Какво се случва в БСП и има ли изненади в листите на столетницата?

В сряда стана ясно, че лидерът на БСП Корнелия Нинова ще води две листи за парламентарните избори - в София и в Пловдив. А часове след публичното обявяване на номинациите, петима председатели на районни организация в града под тепетата се отказаха от депутатските листи. 

Един от тях е общинският съветник Тодор Стоилов. Той беше категоричен, решението е взето преди Нинова да обяви, че ще е водач в Пловдив. 

"Огромна е тежестта на ръководителите по райони, тъй като ние трябва да организираме изборния процес и да възпрепятстваме неговата манипулация. Водачът на листата и вторият е нея проф. Иво Христов, който събра най-много номинации, задължават една такава работа", заяви председателят на БСП-Пловдив, район "Централен" Тодор Стоилов. 

Очакваше се именно проф. Иво Христов да води листата на БСП в Пловдив. Изпълнителното бюро обаче взело друго решение. 

"Проф. Иво Христов ще бъде втори, той е дал съгласието си пред Изпълнителното бюро", заяви Корнелия Нинова.

Изненадваща се оказа и номинацията за Велико Търново. Там левицата залага на 31-годишния депутат Явор Божанков, вместо ползващата се с висок авторитет шампионка по спортна стрелба Весела Лечева. По този повод кметове и представители на регионалната организация на партията написаха писмо до Нинова, в което изтъкват качествата на Лечева.

Въпреки това, предложението на Изпълнителното бюро е друго. Въпроси породи и отсъствието на председателя на столичната организация на БСП Калоян Паргов от листите в София. 

Според дългогодишния журналист Велислава Дърева обаче, в БСП има вътрешна война и умишлено отстраняване на хора. Окончателното решение за листите ще вземе Националният съвет на партията. 

Вижте повече в репортажа на  Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК