България прави следваща стъпка за изграждането на 5G мрежа

Бaвният тeмп на развитието на тази технология у нас e в yниcoн c тoзи в Eвpoпa

04.02.2021 | 16:49 Редактор: Юлия Христова
България прави следваща стъпка за изграждането на 5G мрежа

България прави още една стъпка напред към изграждането на високоскоростната 5G мрежа, след като на свое заседание в края на миналия месец ресорният орган - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), обяви търг с тайно наддаване за честотите. Става дума за радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, а началото на наддаването е 10:00 часа на 15 март в сградата на комисията.

Предмет на търга е по-специално издаване на  три разрешения с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz, със срок от 20 години.

Това именно са и честотите, необходими за изграждането на 5G мрежите. Според решението на ръководения от Иван Димитров регулатор началната цена за всяка от трите ленти ще бъде 4 млн. лв. при стъпка за наддаване от 100 хил. лв. 

"Очакваме следващата година да има търгове, специално що се отнася за честотите. За нас това е основният ресурс, с който работим“, посочи в подкаста Update на Bloomberg TV Bulgaria вече бившият главен технически директор на Vivacom Радослав Златков. 

На 21 септември Vivacom обяви, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. Операторът е пуснал търговска 5G мрежа в централните градски части на всички областни центрове в страната. По думите на Златков това не е резултат на обикновена актуализация, а на многогодишен труд от страна на телекома. 

Бaвният тeмп на развитието на тази технология в Бългapия e в yниcoн c тoзи в Eвpoпa, пише Investor.bg. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК