Близо 3% от българите страдат от онкологични заболявания

През последните години броят им се е утроил, сочи статистиката

02.02.2021 | 20:00 Редактор: Калина Донкова

Над 2,5 на сто от населението на България страда от някакъв вид онкологично заболяване. Това показва статистиката за страната ни. Според данните броят на тези пациенти е скочил два или три пъти през последните няколко години.

Специалистите са категорични, че един от основните проблеми у нас е късната диагностика и липсата на адекватен скрининг на злокачествените заболявания.

На този фон пандемията постави нови предизвикателства пред лекари и пациенти. Заради коронавируса на няколко пъти у нас бяха прекратявани плановите операции и плановият прием в лечебните заведения. Ситуацията доведе до влошаване на състоянието на пациенти и в някои случаи до сериозно забавяне в терапиите им.

Именно опасността от заразата обаче накара лекарите да потърсят различни начини за връзка с пациентите си и да се обърнат към телемедицината.

На 4 и 6 февруари УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ организира безплатни онлайн консултации за пациенти с водещи специалисти на болницата.

Консултациите са предназначени за пациенти с доказани хематологични или онкологични заболявания, или такива, които са насочени за консултация със специалист в някоя от двете области.

Разговор по темата с д-р Виолета Маринова, онколог от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
пациент на Маринова
преди 2 години
Тази арогантна и безотговорна докторка уби човек. При двойо повишени показатели на туморни маркери изгони пациент от кабинета си с думите "Голема глупост си направил, че си излследвал тези маркери. Не ми се появявай до есента". А есента видите ли, забрави да го извика на лечение, защото му "забравила" резултатите от туморните маркери. и за по-малко от месец те скочиха от 1000 на 12 000. И когато пациента се разболя от Ковид му отказа консултация и препоръки за лечение - изходът беше....летален Сигнализирай за неуместен коментар