fallback

Радев: Ще се кандидатирам за втори мандат

"Измина една година на бурни драматични събития", заяви държавният глава

01.02.2021 | 10:08 Автор: Искра Ангелова

Измина една година на бурни драматични събития, които ускориха хода на обществен политическите промени. И в тази година президентската институция продължи да отстоява държавността и интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред на важни теми, както и да обединява около важни каузи. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност и категорично подчерта, че ще се кандидатира за втори мандат.

"Президентството продължи да работи за модернизацията на България и да отстоява интересите на българите зад граница. Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверието на правителството. Това беше акт на политическата отговорност срещу острата криза на управлението", подчерта Румен Радев.

Той подчерта, че изригналите половин година по-късно протести, са потвърдили правотата на мотивите за снемане на доверието.

"Президентската институция не се скри зад институционален комфорт, а отново бе на висотата на очакванията на българското общество и подкрепи справедливите искания на протестиращите с присъствие, както и настояване за оставки. Институцията ни бе стожерът, който не допусна гласът на българите и исканията им за оставка да бъдат удавени в разразилата се пропагандна война", категоричен е държавният глава.

Той засегна и кризата с Ковид-19.

"Президентската институция бе онази, която заемаше рационални позиции и запази гласа на разума. И то в ситуация на изкуствено насаждане на паника. Още в началото на кризата настоях за баланс между здравни и икономически, и социални мерки. Отправих призив да бъде разгърната масова кампания, но с ясна методика за безплатно тестване на населението по определени таргетирани групи", коментира още Радев.

По думите му загърбването на важни предложения и липсата на временни и адекватни мерки - са довели до сериозни последствия.

"Наложеното вето върху Закона за извънредното положение намери отзвук и зад граница. Независими медии, сред които "Льо Монд", го дадоха за пример за отстояване на принципите на свободата на словото и демокрацията", подчерта президентът.

"Президентството мобилизира силен експертен капацитет. Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни пред българското общество кои проекти ще бъдат предложени. Мога да гарантирам, че петте ни проекта имат важно значение за образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Един много важен проект е Националният център за контрол и управление", каза още Румен Радев.

"2020 година бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха намерението и волята си за промяна. Хората скандираха "Мутри, вън". Изборите поставят българите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта", смята той.

"България се нуждае от политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. С г-жа Йотова считаме за наш дълг намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Формата за издигане на кандидатурата ни ще бъде ясна в оказания от закона срок. Този ранен анонс на нашата кандидатура цели да даде възможност на политическите субекти да се позиционират спрямо оповестените принципи и приоритети при заявяване на стратегическите им намерения. Убедени сме, че без посочените промени България не може да оползотвори големия си потенциал", заяви държавният глава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback