Бъдещето: Свързаната система на уредите в дома

Емануил Тотев, търговски директор, Tesi

31.01.2021 | 22:00 Редактор: Силвия Грозева

Умен дом е свързаност на няколко уреда и управлението и взаимодействието с тях през безжична връзка, но се създава от човека, който го обитава. Как изгражда човек дома си, кои са материалите и уредите в него, защото дори и идеални устройства няма да направят сами дома умен, без умното им управление.

Две са причините човек да поиска умен дом: практичността и емоциите.

Практичността включва всички системи на сигурност – охрана, видеонаблюдение, пожароизвестяване и енергоспестяване, удобство.

Енергоспестяването е много важна причина да се търсят умни решения, защото електрическите уреди в дома, особено за отопление или водонагряване са изключително големи консуматори, а приложенията, без които не можем, особено в последната година са видеокомуникациите.

Другата причина да искаме умни домове е удобството и комфортът на обитателите на дома. Възможността да задействаш нещо у дома или да го наблюдаваш от всяка точка на света. Или пък да регулирате температурата в дома без да ставате от стола.

Все повече протоколи стават достъпни и дават все повече избор на решения при отвореност на системите за интеграция за повече стандартизиране и комфорт.

Трудно е да интегрираш устройство, свързано единствено със затворена, самостоятелна система, изискващо едно приложение. Така за да добавиш друго устройство ще трябва да ползваш второ приложение за управбление.

Комфортът е възможността на потребителя да върже повече устройства с една и съща платформа или управление през единно приложение или общ хъб.

Големите технологични гиганти като Amazon, Apple и Google вече осигуряват такива платформи, към които са се насочили повече производители и дават не само възможност потребителите им не само да използват настройките за техните устройства, но самите устройства да се свързват с общоприети стандарти.

Пенетрацията на интернет в България е много висока, което позволява използването на тези принципи и решения. Базата, инфраструктурата е налице. След това е въпрос на избор и съчетание на уреди и финансови възможности.

Конкуренцията на пазара е здравословна и ни мотивира да правим добри продукти и да се сравняваме с другите. Ние искаме да сме иновативна компания и например бяхме първи преди 5г в Европа, които пуснаха бойлер с управление през интернет. Работим в индустрията на уредите за отопление, вентилация и климатизация, малко по-традицонна в сравнение с другите, високотехнологични индустрии. Решенията, които предлагаме са разработени и реализирани в България, а голяма част от тях също се произвеждат в нашата страна заедно с други компании.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е от специалния проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" на 31 януари 2021г.

Може да гледате целия запис.