Бъдещето: Уредите в дома

Ивайло Рашев, директор на Bosch електродомакински уреди

31.01.2021 | 21:30 Редактор: Силвия Грозева

Очакванията на потребителите се променят и желанията им стават все по-големи и интересни.

Микровълновата фурна се открива случайно, както и повечето иновации, а ютията например от безкабелна е станална кабелна, а сега ще стане вероятно отново безкабелна.

Българските потребители в момента силно променят желанията и дома си. В кухнята например уредите е нормално вече да са вградени и съобразени с интериора на пространството.

Все повече домакинства използват по-често уреди с висока енертгийна ефективност, а съдомиалната присъства все повече в кухнята, защото пести изключително много вода и време и подобрява така желаната и търсена хигиена.

Домакиствата очакват да чистят по-бързо и лесно, без кабели.

Да готвят по-бързо и по-забавно с многофункционални кухненски роботи.

Домът и домакинските уреди се превръщат в отворена екосистема на свързани услуги и дигитални решения и функционалности.

Домът става все по-умен.

От няколко месеца, даже година прекарваме много време у дома и дори работим вкъщи. Можете така да настроите така кафе машината да ви направи кафето в даден момент, след като й изпратите на определен брой електронни писма. Или да чуете любимата си песен, когато храната е готова. Може да настроите осветлението да примигне в любимите ви цветове, когато пералнята приключи. Вградени камери в хладилника подсказват както да напазарувате на място, докато сте в магазина.

За любителите на статистики хладилникът може да ви каже и колко пъти сте го отваряли за определен период. Това е част от SmartFood Management.

Домът става много функционална система на свързаност – това са очакванията и на потребителите.Те търсят добавена стойност, свързана с персонални функционалнисти, уреди и съдържание. Домакинствата искат максимално оптимално и функционално да си използват новия си дом.

Умни днес-умни утре, нашите уреди са проектирани и за утрешния ден и дигиталните им функционалности са добавената стойност, очаквана от потребителя.

Той очаква уредът да се актуализира през целия си цикъл на употреба, затова трябва да полагаме усилия за следене на целия жизнен цикъл на устройството.

Bosch има приложения като Home Connect за свързване на приложенията в едно - за управление и задаване режими на работа на уредите, не само да ги включваме или изключваме.

В момента в България продължителността на живот на един домакински уред е доста висока заради покупателната сила на домакинствата – 30-40% повече, отколкото експлоатацията на уреда в Европа.

Относно най-търсените уреди в момента: всичко се търси. Освен че от 10 месеца сме вкъщи, наблюдаваме,че хората започнаха да готвят и да чистят повече дома си. В момента системата е доста отворена и потребителитет търсят абсолютно всичко.

Потлребителите в БГ израстнаха в последните няколко години и нормално се интересуват и от еко харастеристики – консумация на ток и вода и какви нива на шум имат уредите. Промяната на енергийните етикети много изостри вниманието към темата и е очаквана.

Дигиталните приложения като Хоум кънект позволяват настройка на режимите на уредите – пералня, която сама оценява замърсяването на дрехите и избира програма.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Откъсът е от специалното издание на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът" на 31 януари 2021г

Гледайте и целия запис.