Опасност от ново срутище в Искърското дефиле, скалите са ерозирали

Релсовият път не е затворен

29.01.2021 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Огромна скална маса се срути на пътя в Искърското дефиле и го затвори. Срутището се е активизирало час преди полунощ, а на място има множество екипи от различни институции.

Около 60-70 метра е затрупаната отсечка, вече се работи и по разчистването ѝ, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Алпинисти ще обрушват скалите, тъй като се оказва, че скалният масив е компрометиран и ерозирал. Има опасност и от ново срутване.

За щастие, при този инцидент пострадали хора няма, но пък експертите коментираха, че скалите са много ерозирали.

"Падналата на пътното платно скална маса е над 4000 тона. Опасността от ново срутище все още съществува и затова се работи изключително внимателно, защото най-важно е да запазим живота и здравето и на работещите, и на пътуващите, заяви шефът на АПИ Георги Терзийски.

"Много е опасно, но едва когато се качим горе и видим какъв е проблемът, може да кажем реално каква е ситуацията", каза алпинистът Александър Тодев.

Релсовият път не е затворен, влаковете се движат свободно.

ма деца, има работещи, но за всички има обходни маршрути", увери областният управител на Враца - Малина Николова.

"Ще направим точен анализ на ситуацията, тъй като това е основно трасе за тежкотоварния трафик предвид модернизацията на Е79 и искаме да бъде безопасен за пътуващите", допълниТерзийски.

Експертите са категорични, че това са непредвидими процеси, дори вибрациите от тежкотоварните камиони и влака влияят. Създадени са обходни маршрути, като тежкотоварните камиони се движат по Е79, леките автомобили от Своге се насочват през Бучин проход.

Движението по пътя остава ограничено, за да се гарантира безопасността, живота и здравето на пътуващите. За леките автомобили обходният маршрут е: Своге – Гара Лакатник – Дружево – Долно Озирово – път I-1 – Враца. Тежкотоварните автомобили над 12 тона се насочват по път Е-79  Враца – Мездра – Ботевград – София и по път II-16 към Своге.

Снимка: Виктор Борисов/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК