Ресторантьорите към Борисов: Искаме черно на бяло при колко заразени ни затварят и отварят

От БАЗ и СЗБ настояват заведенията да отворят врати на 1 февруари

29.01.2021 | 12:03 Редактор: Тодор Петров
Ресторантьорите към Борисов: Искаме черно на бяло при колко заразени ни затварят и отварят

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

"Казвате, че при отваряне на 1 февруари рискуваме, ако се покачи броят на заразените, отново да бъдем затворени. Но при какъв брой на ден и при какъв процент нови случаи това ще се случи? Молим да имаме написано черно на бяло при колко бройки ни отварят и при колко ни затварят, защото министър Ангелов ни беше обещал да бъдат отворени всички заведения при 120 на 100 000, а сега сме под 100 на 100 000", настояват от бранша.

Ресторантьорите подчертават, че здравният министър Костадин Ангелов се е срещнал с браншова организация, която представлява основно интересите на хотелиерите, като по техни думи той им е обяснил, че единственият вариант е дневните заведения да отворят на 1 март, а евентуално на 15 март това да направят и нощните. 

"Това противоречи на предложените от Вас варианти и определено е в полза на браншова организация, която има повече интереси в хотелиерството, отколкото в сферата на заведенията. А и да не забравяме, че ресторантите в хотелите работят вече повече от месец!", се казва още в писмото на БАЗ и СЗБ.

"Преди два дни в национален ефир Вие предложихте два варианта за отваряне на заведенията:

1. Отваряне на първи февруари до 22:30 ч., с опасността да бъдем пак затворени, ако се вдигнат случаите на заразяване с коронавирус,
или
2. Отваряне на 1 март на всички заведения и компенсации за м. февруари.

Организирахме митинг-концерт "Марш на Свободата", на който няколко хиляди работещи в заведенията мирно и културно заявиха категорично кой вариант са избрали! А именно - отваряне на 1 февруари", посочват ресторантьорите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 7 месеца
Абсолютно прави са, подкрепям ги! Сигнализирай за неуместен коментар