Големите ученици се връщат в клас - по график и през 2 седмици

Обучението на място ще се извършва на ротационен принцип

26.01.2021 | 18:37 Редактор: Ралица Братанова

Близо 40% от учениците у нас се връщат в училище от 4 февруари. Присъственото обучение ще се извършва на ротационен принцип за големите ученици. 

Първи в класните стаи за втория учебен срок ще се върнат 7-и, 8-и и 12-и клас. Присъствените занятия ще бъдат възстановени в рамките на две седмици, а след тях за същия период от време ще се върнат други три класа – 5-и, 10-и и 11-и клас. 

Последните в класните стаи ще влязат 6-и и 9-и клас, чийто ред ще дойде чак през март. Това реши Отрасловият съвет в системата на средното образование. 

Миряна е ученичка в 11-и клас. Смята, че разпределението на класовете е справедливо.

"Радвам се, че все пак ще се върнем по някакъв начин, малко ми е странно, защото няма да се засичам с приятелите си от другите випуски, но пък всъщност е добре, ако 2 седмици учим нови неща и после вкъщи правим проекти, звучи добре", коментира Миряна Иванова.

Ученичката смята, че дистанционното обучение не е достатъчно мотивиращо и ефективно.

"Вече някак си посвикнах малко вкъщи, но все пак много искам да се върна, за да се видим всички отново и освен това, вкъщи е по-скучно, няма кой да ти държи вниманието толкова много", споделя тя.

В СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново учат 1 500 ученици. От 4 януари в клас влязоха 610 ученици, като до момента няма нито един болен или карантиран ученик или учител. 

Училището има готовност да посрещне и следващите класове присъствено идната седмица. 

"Едно училище винаги е готово да учи учениците си. Ние работим за това, за да учим децата. Когато започна учебната година ние бяхме готови с всякакви видове графици и варианти. Така, че за нас това не е проблем", разказва директорът Кина Котларска.

А омбудсманът Диана Ковачева подкрепя исканията на ученици и родители матурите за 4-ти и 10-и клас да бъдат отменени заради дистанционното обучение.

Някои от учениците също не се чувстват подготвени за подобен изпит.

"Материалът, на който ще бъдем оценявани, вече една пълна половина от него ще бъде учена в дистанционна форма. И там не се чувстваме подготвени, не усвояваме, нямаме нужния практикум. Особено по математика, материалът не се разбира добре", смята Стефани Любенова.

Националният омбудсман препоръча да се проведе много сериозна дискусия за провеждането на матурите за 7-и и за 12-и клас.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК