Чавдар Стефанов: Може да вкарат Навални в трудов лагер

Защо руският опозиционер предпочете да се върне в Русия?

18.01.2021 | 12:30 Редактор: Таня Харизанова

Алексей Навални, опозиционер и критик на руския президент Владимир Путин обяви, че ще се върне в Русия със самолет на 17 януари. Навални бе откаран за лечение в Германия, след опит за убийство с нервнопаралитичен агент от типа Новичок. Защо руският опозиционер реши да се върне в Москва, след като руските власти планират да го арестуват, и какво наистина го очаква? Коментар на журналиста Чавдар Стефанов, дългогодишен кореспондент на БНР в Москва.

„Европейският съд през 2017 г. даде ясна и категорична оценка, че този процес е политически и всъщност има политическо решение. Москва, обаче, по всякакъв начин се опитва да притисне Навални. Включително това ще стане и при пристигането му“ Това каза за предаването „Брюксел 1“ журналистът Чавдар Стефанов.

„Има няколко варианта. Единият е да го пуснат да се прибере в къщи и след това да му наложат някакви ограничения. Другият е да го арестува Службата за изтърпяване на наказания, което е доста спорно юридически, поне за два дена. Защото на 29 януари заседава съдът, който трябва да реши, дали условната присъда трябва да стане реална, т.е. да го вкарат в лагер за три години и половина“, допълни Чавдар Стефанов.

Според бившия кореспондент на БНР в Москва, „може и в трудов лагер да го вкарат в Русия. Повечето хора излежават присъдата си по този начин там. Трудят се за Родината и за превъзпитанието си. Същото беше и с Михаил Ходорковски“.

Чавдар Стефанов смята, че казусът е сложен най-вече с това, че идват парламентарни избори в Русия и „Навални пречеше много с това, че измисли една система, която се нарича „умно гласуване“ – да се подкрепя кандидатът, който е срещу управляващата партия „Единна Русия“. Това се оказа доста печеливша стратегия и тактика“, допълни журналистът Чавдар Стефанов.

Накрая - поглед към една от най-впечатляващите български традиции, с която сме уникални не само в Европа, но и в света - кукерската. Обичаят „Сурва” е признат от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. Ще имат ли силата кукерите да изгонят злите сили тази година? Въпреки пандемията и поради това - невъзможността за провеждане на международния фестивал „Сурва“ в Пернишко и тази година беше спазена традицията за празника. Сурвакарите обаче не обикаляха по къщите. За уникалните маски и танци на маскираните мъже в село Кошарево разказват Иван Кънчев и операторът Иван Ставрев.

Целия разговор гледайте във видеото и в предаването „Брюксел 1“ !

1
0 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 9 месеца
Още един"голям политик" който заблуждава и се бори за кокал и привилегии Сигнализирай за неуместен коментар