НАП обсъжда въвеждане на електронни касови бележки в някои сектори

Софтуерът ще се използва по желание на самите търговци

19.01.2021 | 23:10 Редактор: Калина Донкова

Хартиените касови бележки да бъдат заменени от електронни. Това предложи бизнеса по време на онлайн семинар на НАП за електронната търговия. От Националната агенция за приходите подкрепиха идеята и обещаха да изготвят конкретни текстове за изменение в законодателството след обществено обсъждане със засегнатите.

Софтуерната фискализация предвижда заменянето на хартиени касови бележки с електронни в търговски обекти, които използват софтуер за управление на продажбите, регистриран в НАП.

В схемата могат да се включат големи търговски вериги, бензиностанции и електронни търговци. За да получи виртуална бележка за покупката си, клиентът трябва да бъде идентифициран, след което документът ще бъде изпратен в ел. поща или мобилно приложение за целта.

Засега използването на софтуера се обсъжда да бъде по желание на самите търговци. Ако обаче онлайн услугата се въведе във фирмата, тя трябва да бъде достъпна при всички видове плащания.

Междувременно започна подаването на данъчни декларации за доходите ни през 2020 г. в НАП. Физическите лица, които изплащат данъците си по електронен път, могат да се възползват от 5 % отстъпка при някои условия. Крайният срок за попълване на декларацията от физически лица е 5 май, а едноличните търговци трябва да го направят от началото на март до 30 юни.

Защо се обсъжда въвеждане на електронно отчитане и как ще се отрази промяната на бизнеса и потребителите? Разговор по темата с Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция по приходите в предававането ,,Директно'' по Bulgaria ON AIR.