Читателите на Националната библиотека растат в пандемията

Как храмът на книгите се справя със ситуацията, предизвикана от Ковид-19

18.01.2021 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Пандемията ни показа, че трябва да бъдем изключително адаптивни и винаги да намираме начин да стигнем до нашите потребители. Това заяви директорът на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" доц. д-р Красимира Александрова в предаването "Денят ON AIR".

5000-годишната история на библиотеките за тях е прецедент да бъдат затворени, но са се учили и са търсели възможностите, които могат да се извлекат от ситуацията.

"Библиотеката е необходима в такъв тежък момент. Хората се върнаха към четенето. Библиотеката се пълни, непрекъснато ни търсят. Читателите свикнаха да ползват и онлайн услугите, но усещането за присъствие, за контакт е нещо несравнимо", коментира още тя.

Доц. д-р Александрова увери, че в Националната библиотека се спазват строги мерки.

"Още от входа започва проверка на температурата, дезинфекция, монтирахме устройство, което ни подсеща да си сложим маски. Има организирани трасета, по които да се движат влизащите и излизащите. А самите книги се обработват с UV устройство, което в рамките на 30 секунди дезинфекцира книгата и дава възможност тя да се ползва от друг читател", посочи директорът на Националната библиотека пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че когато става дума за по-ценни издания, се използват изолатори.

Доц. д-р Александрова каза, че читателите на Националната библиотека са близо 20 000.

"Обикновено идват хора с конкретни интереси, които се занимават с наука, изследвания. Студенти, които готвят дипломни или курсови работи. Това е различното, което ни дава основание да твърдим, че грижата за Националната библиотека трябва да бъде държавен приоритет", категорична бе тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК