Интересът към четенето на книги се е повишил по време на пандемията

Регионалната библиотека в Бургас и читалищата отчетоха ръст на новорегистрирани потребители

25.12.2020 | 19:36 Редактор: Ралица Братанова

Изолацията по време на локдаун накара много от нас да се върнат към четенето на книги. Няколко седмици преди празниците, в по-големите градове на страната се извиха опашки пред книжарниците. Регионалната библиотека в Бургас и читалищата отчетоха ръст на новорегистрирани потребители.

Ръст на продажбите на книги отчитат и книжарници и антикварни павилиони. Елена посещава редовно библиотеката, особено в последните месеци.

"С тези лоши новини по телевизията предполагам повечето хора обръщат повече внимание на книгите", казва тя.

В регионалната библиотека "Яворов” са отчетени 1400 новозаписани читатели от март насам. Някои читатели се запасяват с по десетина петнайсет книги за празничните дни.

"Посещаемостта се е качила близо с над 15 хиляди души на месец. Имам предвид оборотността на книгите, които се взимат. Като количество хората се презапасяват", обяснява директорът на Регионалната библиотека в Бургас Яна Кършийска.

Търсенето на нови и съвременни автори е обичайно, но връщането към класически романи от миналия век бележи ръст.

Почитатели на фентъзи романите, крими творбите и приключенската литература не липсват. Сред търсенето за подаръци са и исторически книги и енциклопедии.

"По време на първата вълна ние бяхме доброволци към общински кризисен щаб и разнасяхме книги по домовете, което беше невероятно удоволствие да виждаме усмивките по лицата на хората", посочи още Кършийска.

За любителите на поезията пък в морския град има поставени редица цитати и арт инсталации, които да напомнят на жителите и туристите за неповторимите бургаски поети.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК