Русенската библиотека вече разполага с UV лампа за стерилизиране на книги

С ползването ѝ се намалява рискът от пренасяне на зараза

20.12.2020 | 16:40 Редактор: Радостина Димитрова

Русенската библиотека вече разполага със специална машина за почистване и съхранение на книги. С ползването ѝ се намалява рискът от пренасяне на зараза.

Емилия е пенсионерка. Тя е от редовните читатели в русенската библиотека дори и във време на епидемия.

"Всеки месец си вземам по 5 книги и сега както е пандемията, вкъщи това е едно от съществените ми занимания. Аз лично не бих си представяла без библиотеката как може да минава времето на нашата възраст", разказа жената.

С новата UV машина за почистване на книги от бактерии се намалява времето за стерилизация. Досега книгите бяха поставяни под своеобразна карантина от три дни.

"СЗО включи едно изискване книги, документи и изобщо печатни материали, с които се борави в института, да минават на 72-часова карантина. Което натрупваше книги, създаваше проблеми за читателите и служителите на библиотеката", обясни Татяна Савова от Връзки с обществеността към библиотеката.

Машината е закупена по проект и позволява стерилизация на 6 книги едновременно, както и на документи и вестници.

"Сега, връщайки книгата човек, веднага ние я почистваме и може да бъде заета от следващия човек. Дезинфекцията на книгата е достатъчно 30 секунди да бъде хартията огряна от тази UV лампа, посочи системният администратор Павел Горанов.

Ако книгата се задържи повече от 30 секунди в машината, има вероятност да бъде увредена.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК