Нейков за втората пенсия: Хората да се информират, иначе ще загубят

50% получават еднаква пенсия, как да стимулираме хората да се осигуряват, попита бившият социален министър

18.01.2021 | 21:27 Редактор: Радостина Димитрова

Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина - пожизнено, срочно или еднократно. Как да направим своя избор?

"За първи път става това нещо и затова хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита колко са парите, Пенсионният фонд е длъжен да каже. Ако хората не бъдат информирани, те наистина ще загубят." Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

"Мина първото четене с доста горещи дискусии. Най-лошото нещо е да няма уредба на плащането, ще дойде септември и институциите ще кажат "не знаем как да ви плащаме", коментира Нейков.

По думите му в момента се разглеждат няколко различни опции, по които хората ще мога да ползват собствените си пари.

"Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина - хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема - това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности - втора пожизнена пенсия - една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция - ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", обясни бившият социален министър. 

И добави, че решението човек трябва да го вземе сам на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.

"Това е математика, няма как всеки да се оправи със сметките. Затова трябва да са информирани хората, това е начинът им да бъдат защитени",посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че хората виждат в пенсията благодарност, но там няма никаква благодарност. Има ли малък принос - пенсията е малка, има ли голям принос - пенсията е голяма. Това е справедливост. Точно това се получи - стимулира се сивата икономика. Как, като 50% получават еднаква пенсия, да стимулираме хората да се осигуряват? Който и да дойде да управлява след април, трябва да знае да не си играе с пенсионната система", категоричен беше Иван Нейков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК