Втора пенсия - какво трябва да знаем?

До 30 юни ще имаме възможност да прехвърлим парите си от универсалния пенсионен фонд към държавното осигуряване

06.01.2021 | 13:53 Редактор: Калина Донкова

От началото на 2021 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е в размер от 300 лв. Таванът също се покачва до 1440 лв. От януари до март всички пенсионери ще получат и бонус от 50 лв.

Минимална пенсия ще получат половината от пенсионерите или около 1 млн. души. При 770 хил. от тях увеличението ще бъде 20 на сто. Максимална пенсия от 1440 лв. ще взимат 52 хил. българи, а 25 хил. ще започнат да получават реалния размер на възнаграждението си.

Успоредно с увеличението в сумите се вдигат възрастта и стажът за пенсиониране. За да получават пенсия, сега мъжете трябва да имат 39 г. стаж и да бъдат на възраст от поне 64 г. и 4 месеца. При жените трудовият стаж трябва да бъде 36 г., а възрастта им да е над  61 г. и 8 месеца. Промяна има и в цената на година стаж на 1544 лв.

В случай, че възрастният няма право на пенсия, не отговаря на посочените критерии, той има право да се пенсионира на възраст 66 години и 8 месеца при поне 15 години действителен стаж.

До 30 юни се увеличава и срокът за желаещите да прехвърлят средствата от партидите си от универсален пенсионен фонд (УПФ) към държавното обществено осигуряване.

,,В последното заседание на Министерския съвет беше приет проект на Закон за изменение на социално осигурителния кодекс, който регулира процеса на изплащане на втората пенсия. Последната стъпка е в парламента, където предстои да бъдат приети окончателно текстовете. Тогава хората ще знаят как да получават втората си пенсия, какви ще бъдат различните възможности. В проектозакона са посочени три такива – хората да получат всички пари накуп, разсрочено или получаване на пенсия, която се изчислява на базата на внасяните осигуровки‘‘, това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и настоящ директор на Балканския институт за социална политика в предаването ,,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

По думите на Нейков, ако решим да прехвърлим парите си от втория към първия стълб, това не означава, че прехвърляме пенсия, защото тя все още не е получена. Тоест, ние ще прехвърлим лични пари.

,,От тази гледна точка е важно хората да имат пълна информация, за да могат да вземат адекватно решение. Не може да бъде даден универсален отговор за всички хора‘‘, категоричен е той.

Според Нейков, ако човек е внесъл малко пари във втория стълб, той няма как да очаква от там голяма пенсия. Ако има малко осигуровки във втория стълб, то той вероятно има малко и в първия стълб, като в такъв случаи пенсията ще бъде малка и при двата фонда.

Прехвърлянето на малко пари от втория към първия стълб, може въобще да не промени пенсията в първия стълб, защото тя административно е увеличена, обяснява той.

,,Нарастването на парите от тяхното управление има само във втория стълб. В първия стълб хората нямат пари, а права. Тези права зависят от осигуровките‘‘, категоричен е бившият социален министър.

Повече по темата вижте във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
hrishadj
преди 3 години