Тежка година за зеленчукопроизводителите, заливат ни с чужда продукция

Заради локдауна отчитат сериозни загуби

24.01.2021 | 15:20 Редактор: Искра Ангелова

Тежка година отчитат и зеленчукопризводителите. Заради локдауна отчитат сериозни загуби, а остава проблемът с масовото заливане на пазара с чужда продукция.

Росица е биопроизводител. Заради частичния локдаун в края на миналата година, има останали непродадени плодове, които ѝ се налага да държи в хладилна камера. 

"Клиентите си стояха по домовете, след това се обяви извънредното положение, така клиентите останаха съвсем малко. Нашата българска продукция не е конкурентоспособна на вноса, който влиза в старана на много ниски цени, дори под себстойността на нашата продукция", сподели Росица Тодорова.

Тя смята, че държавата трябва да се намеси и да се реши проблема с евтината продукция от чужбина, която залива пазара ни. Тъй като клиентът избира по-ниската цена.

"Би могло под формата на продукти да се раздават на социално слабите, вместо да им се дават пари в брой", допълни тя.

Проблемът с вноса е отдавна, но като не му се обръща внимание, се задълбочава още повече, смятат от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

"Ако има достатъчно голямо производство в България и като бранш, който да е много сериозен и интензивен, тогава няма да сме атрактивни и интересни за вносителите. Ще можем да си регулираме сами цените чрез производството ни. Тогава и веригите няма да имат такъв сериозен интерес към вносни стоки, ако можем да си позволим да произвеждаме големи количества и голям асортимент", допълни Борил Николов от Асоциацията на производителите на оранжерийна Продукция. 

Той коментира и задължението на големите магазини да предлагат регионални продукти. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами чак сега ли го разбрахте...то че винги е имало чужда продукция имало е, но явно идеята е да ни направят изцяло зависими от вноса... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Много лошо... А отделно и зимата хората гледат да купуват от закрити магазини, заради студа. Сигнализирай за неуместен коментар