Протест "Изкуството е живот": Танцовите школи отварят от 1 февруари?

Представители на протестиращите бяха поканени на среща с министър Ангелов и министър Банов

16.01.2021 | 15:28 Редактор: Юлия Христова

Вероятно от 1 февруари ще могат да работят и танцовите школи и зали. Това стана ясно след протест на хората на изкуството в София и Варна. Причината за недоволството им беше, че вече втори месец те не работят заради епидемията.

Според тях, след като е позволено спортните зали да работят, трябва и те да могат да отворят, защото дейността им е свързана и със здравето.

"Kогато колеги от спорта могат да работят, би трябвало да можем и ние, да няма такива противоречия. Ако отварят залите, да е за всички, не може да има противопоставяне", заявиха част от протестиращите.

С музика, пърформанс и танцови костюми подредени на земята, творци от цялата страна изразиха недоволството си. ОСвен пред двете министерства - на здравеопазването и на културата, паралелна акция имаше и във Варна. 

"В нашите студиа също имаме отбори, също имаме деца, които ходят на състезания по цял свят. Това са наистина състезатели. С вързани ръце е изкуството, с вързани ръце е спортът. С вързани ръце е здравето на България. Ние сме хората, които захранваме културата с кадри. При нас в любителските школи, от нас тръгват всички бъдещи таланти в България", обясни организаторът на протеста Марина Стаменова.

Над 85% от родителите и децата, които тренират са готови да се върнат в школите. Творците казват, че не издържат финансово, тъй като през 2020 година са работили само няколко месеца, а онлайн подготовката на танцьорите е непълноценна.

Все пак диалог имаше. Представители на протестиращите бяха поканени на среща с министър Ангелов и министър Банов. След нея стана ясно, че след 31 януари се очаква разхлабване на мерките.

В края на месеца ще има нова среща с министър на културата Боил Банов, за да обсъдят бъдещите програми за подпомагане на сектор "Култура“. Протестиращите са категорични, ако няма промяна и не се спазят дадените обещанията, са готови за нови протести. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК