България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ректорът на НАТФИЗ: Пресилени мерки за изкуството, закъсняха с молове и ресторанти

Ако искаме професионалисти, няма как да работим онлайн, категоричен беше проф. Семерджиев

12.11.2020 | 09:35 Редактор: Радостина Димитрова

Ковид-19 се отрази и върху изкуството. В момента позволената публика в театри и кина е 30%. Как се отразява това на Академията за артисти?

"Мярката е пресилена, 50% са достатъчни. Да си през стол и да носиш маска е нормално, аз досега, слава Богу, не съм се заразил. Не е невъзможно да се промени мярката. В изкуството се започна най-рязко с мерките, но не виждам резултат там. Обаче за молове и ресторанти закъсняха. Ако бяха насочени натам усилията, ситуацията можеше да е друга. Просто е смешно", заяви в "България сутрин" ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев.

"Мислим за леко удължаване на семестъра в НАТФИЗ, защото ще продължим някои от дейностите онлайн, а голяма част от тях няма как да се провеждат онлайн. Ако искаме да имаме професионалисти, няма как да работим онлайн", категоричен беше проф. Семерджиев.

По неговите думи някои от теоретичните занимания също трябва да се проведат на място, защото се изискват събиране на студентите.

"Последните 2 седмици изцяло се съобразихме със заповедта, обучението беше дистанционно, имаше лекции, от практическите задания имаше такива, които могат да се случат онлайн", коментира още ректорът на НАТФИЗ пред Bulgaria ON AIR

Той посочи, че учебният театър работи, като се е наложило няколко пъти да бъдат свалени постановки, защото е имало болни от Ковид-19 актьори.

"Спазваме мярката за 30% публика, дори трябва да имаме 2 премиери скоро", отбеляза проф. Семерджиев. 

По неговите думи в момента НАТФИЗ закъснява доста с премиерите и сега се опитва да навакса

"3 месеца бяха строгите мерки, после лятната ваканция няма как да ангажираме всички толкова много. Сега се опитваме да наваксаме. Бих посъветвал всички желаещи да погледнат на сайта на Академията и да видят и драматичния, и кукления театър", каза професорът. 

Като ректор комуникирал с министъра на образованието, но се надява думите му да достигат и до министъра на културата Боил Банов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК