Домове за възрастни хора пред дилема за ваксините срещу коронавируса

Кой отговаря за здравето на обитателите след имунизацията, питат директори

14.01.2021 | 21:36 Редактор: Калина Донкова

Предстои ваксинация срещу коронавирус на 15 хил. души от домове за възрастни хора и 11 хил. персонал. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в началото на годината.

На фона на тази информация, социални домове отказват да поемат отговорност за ваксинацията на хора, които не могат да направят личен избор дали да се подложат на процедурата. Визират се настанени, страдащи от деменция и такива с умствена изостаналост.

Проблемът идва от това, че за да се постави ваксина срещу Ковид-19, трябва да бъде подписан документ за информирано съгласие. При тях съществуват два варианта – решение от близки, а при липса на такива – изборът се прави от ръководството на дома. Не е ясно и къде ще се поставят ваксините при тези групи от хора.

Междувременно в началото на следващата седмица в някои области на страната ще започне втора фаза на ваксинирането срещу коронавирус. Етапът обхваща работещите в социални заведения и училища. До момента са направени над 17 хил. имунизации в страната. Наличните ваксини в България са две - Pfizer/BioNTech и Moderna.

Колко сериозен е проблемът и как ще се справят социалните домове? Разговор по темата с Ели Апостолова, директор на дом за стари хора в с. Пчелище в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК