Започнаха разчистване на наводнените къщи в Бургаско

Постепенно се нормализира обстановката в страната

14.01.2021 | 13:37 Редактор: Ралица Братанова

Постепенно се нормализира обстановката в страната след пороите от последните дни. Продължава наблюдението на речните корита и язовири.

Остава повишено нивото на реките Марица при Свиленград и на Тунджа при Елхово. Продължава и отводняването на дворове и приземни етажи в рaйoн "Нови искър". 

Също и аварийните работи по засипването на огромната дупка, отворила се на пътя Банско-Гоце Делчев, който беше подкопан от буйните води на река Места. 

Нe мoжe дa ce прeминaвa прeз прoхoдa "Пeтрoхaн". 

В Бургаско, където реки преляха и затвориха пътища, обстановката също се успокоява. Започва описването на щетите, които са огромни.

След три дни непрестанен дъжд днес над село Дебелт изгря слънце, а местните, преживели повече от три наводнения, запретнаха ръкави. 

"375 лв. да си купя хладилник тази година, иначе 2015 г. беше по-малко от предното наводнение. Стените ги суших цял месец. И тази къща се наводнява за трети път", споделя Румяна Зафирова. 

Баба Мария като видяла, че вали непрестанно се качила предвидливо да спи на втория етаж. 

През 2015 властта обещала да разшири каналите на река Средецка и да спре наводненията. 

"Самата вода много трудно се отича. Виждате какви храсти и дървета има. Тези канали и коритото на самата река, докато не се изчистят, ще продължава да бъде така.

Пострадалите ще получат обезщетение от държавата. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК