Министър Борисов: 1,3 млрд. лв. стигнаха до бизнеса, изцяло сме на негово разположение

Няма нужда от скептицизъм за въвеждането на еврото, заяви министърът на икономиката

13.01.2021 | 21:00 Редактор: Юлия Христова

Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Какви възможностите крие кризата пред икономиката ни и как държавата подпомага бизнеса по време на пандемията?

Трябва да започнем с уроците от кризата - безпрецедентна, но в същото време всяка от държавите работеше самостоятелно. Постигнахме значими успехи. Създадохме производство на предпазни средства за нашите лекари. Започнахме от маски и стигнахме до предпазни костюми и респиратори. Този процес се промени и всички започнахме да работим наистина заедно. Започнахме да инвестираме в производството на ваксини. И тенденцията се пренесе на ниво Г-20. Това каза в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той подчерта, че това е първата криза, която е много различна, и трябва всички да работим заедно, за да излезем от нея. Това е поуката - синергия.

"По време на криза България направи сертифицирани проекти за инвестиции за 1 млрд., повиши своя кредитен рейтинг, влезе в ERM II, България е на световната сцена по привличане на инвестиции. България поддържа най-добра финансова стабилност в ЕС по линия на няколко показателя", допълни икономическият министър за Bulgaria ON AIR.

Тази седмица започват изплащанията на помощи за средните предприятия по гpaнтoвaтa cxeмa зa пpeoдoлявaнe нa пocлeдицитe oт ĸopoнaĸpизaтa. Пoдĸpeпaтa щe бъдe пoд фopмaтa нa бeзвъзмeздни cpeдcтвa, пpeдocтaвeни по Oпepaтивнa пpoгpaмa "Инoвaции и ĸoнĸypeнтocпocoбнocт“, обяви министърът на икономиката. 3300 фирми в момента се преразглеждат и грантовете тръгват към тях. 20 млн. лева ще стигнат до тях през този месец. 

Според него се предвижда ръст на БВП от 2,6%. 

"Справихме се много добре, защото се спазваха икономически социални мерки и най-либералните мерки по отношение на противоепидемичната част", обясни той. 

"1,3 млрд. лева стигнаха до бизнеса чрез мерките чрез МТСП и Министерството на икономиката и предвиждаме още 500 млн. лева да бъдат разплатени в следващите 3 месеца. 700 млн. лева са разплатени по мярката 60/40 до момента, а запазените работни места са над 250 000. Към днешна дата през процедурата, която е за затворени бизнеси и сме обещали, че средствата ще бъдат разплащани през една седмица - само за няколко дни проектите, които кандидатстват нараснаха от 3000 до над 5120. Заедно работим с бизнеса, вслушвам се в техните съвети", допълни министър Борисов.

До септември ще работи мярката 60/40, а най-малко до средата на годината мерките през Българската банка за развитие, където в бизнеса са инвестирани над 260 млн. лева - кредитни експозиции, стана ясно още от думите му.

"Над 26 000 физически лица са получили над 106 или 110 млн. лева безлихвени кредити, отделно - над 1300 компании са получили от нашите банки партньори над 160 млн. лева такъв тип кредити", допълни той.

"Изцяло сме на разположение на бизнеса, обещах, че ще се вслушвам в тях, направихме иновативни мерки - работим да сме по-бързи, прозрачни и гъвкави и толкова бърза динамика не сме виждали", заяви Лъчезар Борисов. Той е на мнение, че поне в Министерството на икономиката има добър диалог с бизнеса, то съгласува с него позициите си, а също така и със синдикатите.

"Не виждам нужда от скептицизъм относно въвеждането на еврото. Трябва да изпълним нашия план и това ще стане", категоричен бе той.

"България ще се справи с проблема с безработица, взимайки мерки. Добри са показателите в това отношение. Има 5-6 фронта, в които се справяме по-добре от своите приятели в ЕС. Депозитите се увеличават, заплатите растат. При потреблението има минимален спад за второто тримесечие на 2020 г. Запазихме потреблението", допълни още събеседникът. 

Министърът обясни, че по време на криза е постигнат добър резултат относно инвестициите - 1 млрд. лева в 34 компании, 17 от които са високотехнологични.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Браво, но нека да се стигне и до обикновения човек не само до бизнес сектора. Сигнализирай за неуместен коментар