Трето денонощие спасяват хора и къщи от придошлите води

Обстановката в страната започва постепенно да се нормализира

13.01.2021 | 07:01 Редактор: Тодор Петров

Обстановката в страната след падналите проливни дъждове постепенно се нормализира. Над три денонощия аварийни и пожарни екипи в цялата страна спасяват хора и къщи от придошлите води. В редица населени места в страната е обявено бедствено положение. 

Със спирането на дъждовете се нормализира ситуацията в много от критичните точки. В района на Бургас, където три реки излязоха от коритата си, остава в сила частичното бедствено положение в Равадиново. То беше обявено заради опасност от преливане на два язовира, в които нивата на водата се следят денонощно. 

След като огромното количество дъжд затвори пътя от Черноморец за Созопол, а по-късно спря изцяло движението от Бургас към Южното Черноморие, от община Бургас призоваха да се избягват пътувания в района. 

Обстановката в София и областта, както и в Пернишко също постепенно се нормализира. Овладяно е положението в община Радомир, където придошлите реки скъсаха дига на река Струма, а хора от наводнените къщи бяха евакуирани. 

Продължава отводняването на дворове, мазета и приземни етажи в село Петърч, както и на наводнени къщи в Костинброд. В селата около София - Мировяне и Требич, също продължава отводняването на улици и дворове. Нанесените материални щети са огромни и в Благоевградско, където река Струма преля и наводни къщи. 

Места също излезе от коритото си и заля стотици декари обработваеми площи в долното си течение. И там работата на аварийните екипи по отводняването и разчистването продължава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК