Д-р Симидчиев: Все повече страни не се справят с Ковид-19

България също трябва да действа по-активно, смята пулмологът

12.01.2021 | 22:23 Редактор: Ралица Братанова
Д-р Симидчиев: Все повече страни не се справят с Ковид-19

Все повече страни не се справят добре в борбата с коронавируса. България също е в списъка с държавите, които трябва да действат по-активно. В Европа кривите на графиката са сходни и това е обяснимо, обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Отдавна твърдя, че ако имаме адекватно поведение, борбата с коронавируса ще е ефективна и дори можем да го победим. Но задължително трябва да сме единни, а за съжаление не сме - нито за мерките, нито за ваксините", каза още той.

Данните от последните дни със сигурност отразяват и броя на хората с постинфекциозен имунитет, независимо колко траен е той. Сравнявайки други подобни вируси може да се очаква този имунитет да е между 1 и 2 години.

За съжаление обаче за България не можем да видим графика, която реално да отразява броя на преболедувалите.

Ваксините дават възможност защитените хора да станат повече, без да са преболедували с всички рискове на инфекцията, подчерта д-р Симидчиев пред БНР.

Той обясни, че след десетки милиони ваксинирани, вече можем да се спокойни, че ваксините действат според очакванията на базата на клиничните проучвания – относно защита и евентуални странични ефекти.

Ако преболедувалите искат да подкрепят имунитета си, най-добре е да се ваксинират след всички други, препоръча още специалиста.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК