Вирусолог: Трябва да се страхуваме от вируса, не от ваксините

Бих се ваксинирала и не виждам защо трябва да ме притеснява това, заяви проф. Радостина Александрова

11.01.2021 | 22:03 Редактор: Радостина Димитрова

Треска за ваксини - колко траен ще е имунитетът им и каква е готовността на българите да се ваксинират?  

"Трябва да се страхуваме от вируса, защото да се страхуваме от ваксината е наивно. Вирусът може да предизвика много повече проблеми, отколкото която и да е ваксина." Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

"Аз бих се ваксинирала и не виждам защо трябва да ме притеснява това", посочи тя.

По нейните думи няма как да сме сигурни колко трае имунитетът: "производителите очакват от 2 до 5 години, но времето ще покаже дали е така"

"Целта на ваксината, независимо какъв подход е използван за направата ѝ, е да се създаде имунен отговор. Може да се наложи и изменение на ваксината заради промяната на вируса", коментира проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

И увери, че РНК ваксините въобще не съдържат вирус, така че няма как хората да се разболеят от тях.

"Към момента най-добре е да се придържаме към протокола, към този интервал на поставяне на двете дози", отбеляза вирусологът.

"Когато ваксината дойде, се оказа, че не сме съвсем готови за нея, защото се появява страх. Може би поне от 30 години се работи по РНК ваксини. Всеки ден се срещаме с различни вируси и не би трябвало да се притесняваме от ваксините", категорична бе проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че хората, които са с тежки алергични реакции, трябва да уведомят лекуващия екип и да бъдат следени известно време след поставяно на ваксина.

"Затова са се насочили учените към РНК ваксини, защото РНК да влезе в генома на човека, в ДНК, е доста трудно. Няма как ваксина, която не е преминала изпитанията за безопасност и ефективност, да е стигнала до клиниката", подчерта вирусологът.

По нейните думи "с коя ваксина да се имунизират хората е интересен казус, който ще бъде решаван в движение".

"Ще бъде създадена организация и ще има изнесена информация за всяка ваксина, така че хората да знаят какво съдържа и просто да не се ваксинират с нея, ако имат алергия", допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 2
Trqbva
преди 5 месеца
Da se strahuvame strahuvame ot bqlata mafiq koqto ubiva hilqdi na den zaradi eksperimenti te si s mishki I hora Сигнализирай за неуместен коментар