Експерти: Нямаме система и пилоти за медицинско спасяване по въздух

Страната ни е без условия за акции със специализиран хеликоптер

11.01.2021 | 19:55 Редактор: Ивет Арабова

У нас няма система и пилоти за медицинско спасяване по въздух, категорични са експерти. Страната ни е без условия за акции със специализиран хеликоптер, а военните вертолети, предлагани от управляващите за помощ при извънредни ситуации, не са подходящи за тези цели. 

Един загинал и няколко бедстващи в планината през последните седмици накараха правителството да се заеме със закупуването на медицински хеликоптер. Героизмът на спасителите в Ловешко на 3 януари продължи над 10 часа. По въздух той щеше да бъде 10 пъти по-кратък и по-безопасен. 

"Отдавна всички да са по домовете, ако имаше въздушна линейка, която имаше на територията на България. Не знам какво друго да ви кажа, много по-бързо, физическата сила е сведена до минимум", обясни Марин Хитров от ПСС-Троян.

Докато не закупим медицински хеликоптер, България остава единствената страна без подобна възможност.

"С този един вертолет, който сега ако се направи тази обществена поръчка, тя поне едно 3-4-5 месеца е времето да се направи. Оттам минимум 2 години е срокът, в който ще стане готов вертолетът. Но да имаме и 20 вертолета, не се ли изгради система, не се ли обучат професионалисти...ние нямаме пилоти", смята Мариян Боновски, който е член на ХЕМС.

От държавата са готови да включат и наличността на армията, като използват военните хеликоптери "Кугър“ за спасителни акции. 

"Имаме пилотите в наличност в българската армия, които могат да ги управляват. Имаме инфраструктурата, имаме хеликоптерите. Това, което трябва да се направи като усилие, е да се възстанови тяхната летателна годност и преоборудване", коментира министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Това са 4 "Кугър"-а по двама пилоти – са 8. На 5 смени са 40. 40 пилота в България няма, които в момента да се сертифицират да извършат тая дейност", категоричен е Боновски.

Дори и с наличните пилоти обаче идеята военните хеликоптери да бъдат използвани за спасителни цели се оказва не само трудна, но и невъзможна. 

"В момента, в който"„Кугър“-а прелети в някакви такива градски условия, дори и тук – тук е все пак доста по-широко, но е прекалено близко до сградата на болницата и най-вероятно дори и тук ще бъдат счупени доста от стъклата. "Кугъри"-те могат да се ползват изцяло за гасене на пожари и за медицинска евакуация, но за медицинска линейка няма как да се ползват", добави Мариян Боновски.

Освен непроходими, военните машини са и в пъти по-скъпи от медицинските. 

"Въпросът е дали е изгодно. За възможно е възможно. Тук вече специалистите трябва да вземат химикалчето на един бял лист и на принципа: "Взел Кольо, дал Кольо", да теглят чертата и да преценят дали това е по-изгодният вариант", подчерта Каракачанов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Бай Хой
преди 3 години
Нямало пилоти?! Хайде бе! А защо ги изгонихте? Купете медицински хеликоптери и ви гарантирам, че пилоти ще има. Няма как без летателни машини да има пилоти, които да чакат някой от шайката да се задейства! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Тошко Петков
преди 3 години
СТИГА ГЛУПАВИ УМОЗАКЛЮЧЕНИЯ ! ИМА СИ КОЙ И КАК ДА ГИ НАУЧИ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ !!! КУПЕТЕ 4 ХИЛИКОПТЕРА, ПЪК ЩЕ ВИДИМ ...... Сигнализирай за неуместен коментар