Имунолози ще консултират безплатно за ваксините срещу Ковид-19

Желаещите могат да се свържат с медицинските специалисти на безплатния телефон 0800 14 515 

11.01.2021 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова
Имунолози ще консултират безплатно за ваксините срещу Ковид-19

Имунолози ще отговарят безплатно по телефона на запитвания за ваксините срещу Ковид-19 от днес.

От 11 януари 2021 г., двама специалисти – по епидемиология и имунология, ще предоставят безплатно информация за наличните в момента ваксини срещу коронавирус.

Желаещите могат да се свържат с медицинските специалисти на безплатния телефон 0800 14 515 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч.

Те ще отговарят на въпроси, свързани със състава на наличните и очаквани ваксини, възможните странични ефекти, както и за ваксинирането при пациенти с различни хронични заболявания.

Инициативата се организира от Национална пациентска организация.

На безплатната телефонна линия 0800 14 515 хората с хронични заболявания могат да направят безплатно и анонимно консултиране със специалисти за лечението на Ковид-19, диабет, онкологични и кардиологични заболявания.

Хора, нуждаещи се от консултация с психолог, също могат да получат помощ от специалистите и психолозите, които обслужват телефонната линия.

Европейската комисия също публикува разяснителна информация за това как действат ваксините срещу Ковид, как се разработват, разрешават и пускат на пазара.

Близо 13 500 души са ваксинирани срещу Ковид-19 с препарата на Pfizer и BioNTech от началото на имунизационната кампания на 27-ми декември досега.

Втората ваксина срещу Ковид-19, която бе одобрена за приложение в Европейския съюз на 6-ти януари, е тази на щатското фармацевтично дружество Moderna.

Първите количества от нея ще пристигнат у нас на 13 януари. През тази седмица ще започне и ваксинирането на персонала и възрастните хора, настанени в старчески домове.

До края на януари ще бъдат доставени 60 450 дози от ваксината на Pfizer и 6000 от ваксината на Moderna.

Малко преди ваксината на Pfizer да получи разрешение за Европейския съюз, от пациентски организации „Заедно с теб“ отправиха апел към здравните власти в България да бъде създаден Фонд за обезщетяване на пострадали от ваксини срещу коронавирус.

В становището им се посочва, че Фондът трябва да е част от Националния план за ваксиниране.

Очаква се до края на месеца разрешение от Европейската агенция по лекарствата да получи още ваксината на AstraZeneca.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК