НИМХ: Опасност от прелели реки и наводнения, жълт код за 5 области

Започна контролирано изпускане на язовир "Студена"

11.01.2021 | 07:13 Редактор: Тодор Петров

Предупреждение за значителни валежи от дъжд отправят от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН в самото начало на седмицата, а това създава и опасност от наводнения. В следващите часове такава има при реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река. 

По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци. Значителни повишения се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България. След неспирните валежи река Струма вчера повиши нивото си с 40 см и има реална опасност да прелее и наводни земеделски земи и постройки. 

Започна контролирано изпускане на язовир "Студена", който точно преди година беше на критичния минимум. Няма опасност за населението. Днес обилните валежи продължават - оранжев код е обявен за 5 области на страната – това са Смолян, Кърджали, Хасково, Бургас и Ямбол. Там се очаква да паднат между 35 и 50 литра дъжд на квадратен метър. 

С повишено внимание трябва да се следят реки и язовири заради опасност от преливане. Продължават снеговалежите в района на Северозападна България – областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В останалите области на страната е в сила жълт код за валежи. 

Минималните температури за сутринта са от минус 1 до 5 градуса, в югозападните райони и Черноморието - до 8. Вятърът ще бъде умерен, от изток и до 30 км/ч. Максималните температури на въздуха ще бъдат от 3 до 9 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева.

За вторник и сряда се очаква сняг в цялата страна, температурите чувствително ще се понижават. В четвъртък ни очаква слънчево, но студено време. В петък по ниските места ще има зимни мъгли, а във височините ще се затопля.

Вижте повече за времето във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК