Опасно време: Затворени пътища, риск от наводнения на места

Оранжев код е обявен за 5 области в страната за утре, за останалите - жълт

10.01.2021 | 18:46 Редактор: Ивет Арабова

Опасност от наводнения на места. След неспирните валежи река Струма повиши нивото си с 40 см и има опасност да прелее и наводни земеделски земи и постройки. Започна и контролирано изпускане на язовир "Студена", който точно преди година беше на критичния минимум.

Само 2 млн. куб. метра делят водното съоръжение от достигането на максималния обем. Няма опасност за населението. За утре е обявен оранжев код за 5 области от Югоизточна България, за останалите области от страната в сила е жълт код.

Най-рано до утре сутрин проходът "Петрохан" остава затворен. Снеговалежът над Северозападна България затвори тази сутрин прохода Петрохан. Причината - падналите множество клони и дървета на пътното платно. Още от рано сутринта екипи на място разчистват, но опасността от падане на нови дървета остава. От AПИ призовават шофьорите да ползват алтернативни маршрути за преминаване дори и след отварянето на "Петрохан“.

Продължава и разчистването на скалната маса, която затвори пътя за Рилския манастир. Вчера огромен скален блок скъса предпазните мрежи и падна на пътното платно само 10 дни след завършване на укрепителните работи на ската, които струваха 6 милиона лева. 

"Хубаво е, че стената изпълни така предназначението да предотврати много тежко компрометиране на целия пътен участък и свличане на земна маса, която да затвори пътят до манастира за минимум половин година. Този целият скат над 500 метра, виждате над нас, при подобни геодинамични процеси едва ли би могъл да бъде трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност", обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Пътят остава затворен, ще се пропускат само служителите на Рилската света обител. 

"Ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, който ще командва светофарната уредба, но мислим за момента, че е най-безопасно това да се случва в светлата част на деня, през ноща пътят ще бъде затворен", коментира изпълнителният директор на "Автомагистрали" Стоян Беличев.

След неспирните валежи река Струма повиши нивото си с 40 см и има опасност да прелее и наводни земеделски земи и постройки. Започна и контролирано изпускане на язовир "Студена", който точно преди година беше на критичния минимум. Само 2 млн. куб. метра делят водното съоръжение от достигането на максималния обем. Няма опасност за населението.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК