Уникален обичай за Ивановден: Къпане за здраве на селската чешма в Караисен

Ритуалът премина с малко участници и при спазване на противоепидемичните мерки

07.01.2021 | 14:25 Редактор: Ивет Арабова

С уникален местен обичай и въпреки пандемията - павликенското село Караисен и тази година поздрави своите именици. Празникът, наречен "Иванови влачуги", е без аналог у нас и се празнува край селската чешма, където се окъпват за здраве именици, моми, ергени и младоженци.

И тази година към най-голямата чешма в Караисен се отправи пъстрото шествие от именици и самодейци, които наричаха за здраве. Ритуалът обаче премина с малко участници и при спазване на противоепидемичните мерки

"В крайна сметка пандемии е имало стотици години назад, хората винаги са оцелявали. Ние събираме повечко хора за празника, но тази година сме ги изолирали - да са ограничени. Трябва да има положителни неща, положително настроение, да се повдига духа на хората", коментира кметът на с. Караисен Стефан Николов.

Песен край чешмата Иванови влачуги се изпълнява на всеки 7 януари в селото от незапомнени времена. Край чешмата се събират именици, моми, ергени и младоженци, които се къпят за здраве и плодовитост. 

"Иванови влачуги”- влачугите идват оттам - дърпане и влачене към чешмата на момите и на ергените, да бъдат и те окъпани, и да им бъде пожелано, че през следващата година те са следващите младоженци. Нарича се най-вече за здраве, защото много хора в България носят това българско име", обясни секретарят на Народно читалище "Добра надежда 1896" Галя Личева.

На чешмата ритуално бяха окъпани всички, а накрая се изви и хоро. 

"Имаме си Ивановци, популярно име, но и в Караисен има десетина дори”, каза още кметът на селото. 

"Дядо ми се казваше Иван и съм на негово име, по принцип Иван е име, което много го има в Караисен. Празнуваме Ивановден - по къщи, събираме се!”, сподели именикът от с. Караисен Иван Стойчев.

Заради своята уникалност "Иванови влачуги“ през 1986 година е отличен със 7 златни медала на събора на народното творчество в Копривщица.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК