България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обичаи срещу Ковид мерки: Който посяга на традицията, ще бъде наказан

Защо Калоферци разгневиха социалните мрежи, коментират Венци Мицов и Йордан Камджалов

07.01.2021 | 09:23 Редактор: Радостина Димитрова

Традицията срещу Ковид мерките - защо Калоферци разгневиха социалните мрежи с леденото хоро, коментираха диригентът Йордан Камджалов и музикантът Венци Мицов в студиото на "България сутрин"

"Има история, че абсолютно всяко нещо в България се противопоставя, същото се случва и с хорото. Това публично противопоставяне не ми е пънк. Това, че всички сме се докарали дотук да не вярваме на всичко, което се случва, е политически въпрос", заяви Венци Мицов.

По неговите думи случващото се в страната се основава на политически сблъсъци, които объркват хората.

"Просто трябва да се пазим, защото това нещо го има, много наши колеги си отидоха и празнините от тях няма как да бъдат запълнени", коментира той.

И добави, че "нашият фолклор е нещо по-различно, от това което ни представя мейнстриймът".

"При нас фолклорът минава като спорт и като политика. Да казваш "България на три морета" и да удряш лакти в масата не е патриотично. Патриотично е да обичаш традицията", категоричен беше музикантът. 

Според него хората у нас винаги са се страхували от избори, а държавата е абдикирала от наука, изкуство, семейство.

Това мнение споделя и колегата му - диригентът Йордан Камджалов.

"Традицията е от хиляди години, мерките са от няколко месеца. Може да звучи крайно, но предпочитам да живея два дни, танцувайки, отколкото да стоя вкъщи 200 години, страхувайки се, на 4 метра разстояние. Животът е най-голямата ценност и традицията е една от гаранциите за този живот. Тук  няма виновни - има борба между 2 парадигми", каза той пред Bulgaria ON AIR

"Трябва да сме разумни, но няма да повярвам на нито една медия или на правителството, докато не се появят експерти, които всеки ден да информират хората. Ние нямаме елементарна култура какво е имунна система", добави маестрото.

И коментира традицията в Калофер така:

"Казусът не е за хорото - мизерията е в цяла Европа, всичко е борба на парче, трябва дълбока еволюция в разбирането за човека. Парламентът може да го няма след 100 години, но традицията ще я има - ако някой посяга там, той ще бъде наказан. Без тежък катарзис и само с козметични промени няма да стане".

По думите му българските граждани трябва да дадат на държавата червен картон като изобщо не отидат да гласуват.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК