Мъжкото хоро в Калофер: Много емоции, песни, леко напрежение и стотици зрители

На този ден преди 173 години в Калофер е роден Христо Ботов

06.01.2021 | 13:55 Редактор: Юлия Христова

Православната църква отбелязва един от най-светлите християнски празници - Богоявление. Денят, в който Божият син е кръстен във водите на река Йордан.

В народния календар Йордановден е изпълнен с много обичаи и ритуали. И тази година, въпреки ковид мерките в много градове в страната беше извършен най-важният - този за спасяването на Божия кръст. В Калофер десетки отново се хванаха на мъжкото хоро във водите на Тунджа. 

Тишината на януарското утро беше пронизана от десетки гайди в Калофер. По традиция мъжете не спят цяла нощ и се подготвят за леденото хоро. Слави и Александър са зетьове в подбалканския град, но влизат последни, за да се спази традицията. 

"Казаха ни, че сме втора цедка. Казаха ни първо ние, после вие", посочи Александър. 

"Водата е чайче. Ние прегряване като влезем. Водата ври", допълни Слави.  

Въпреки обявените мерки за борба с коронавируса, още преди да изгрее слънцето стана ясно, че хоро в студените води на Тунджа ще има.  

"Аз като гледам настроенията, колкото и да се борим с тези хора, няма управия, знаете много добре. Никой не е в състояние да спре тези калоферски хора", заяви кметът Румен Стоянов. 

Малко преди 8:00 часа хорото започна. За разлика от предишни години калоферци стояха по-дълго във водата и изпяха 3 пъти "Залюбила е Василка" и "Майце си". Богоявленският Кръст по традиция беше даден на най-малкия участник в хорото. 

"Да са живи и здрави, много късмет", каза отец Димитър.

Добре подгрели, няколко души опитаха да влязат във водата и да прекъснат ритуала. Но неуспешно. А стотици хора от цялата страна се събраха да гледат ритуала, въпреки ограниченията. 

"Аз се разплаках, такова е усещането. Традициите няма кой вирус да ги бутне. Аз съм от Шипка, но там го отмениха и затова дойдох тук", казаха гостите на града.

На този ден преди 173 години в Калофер е роден и Христо Ботев. 

"И Ботев има празник днес, това е също е толкова достоен празник, колкото Йордановден", подчерта Лъчезар Яковлиев от комитет "Родолюбие". 

Почти всеки в Калофер помни родовата си история. А надеждите на калоферци са, че следващата година за Йордановден всички противоепидемични ограничения ще са отдавна забравени.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимки: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК