Данъчни облекчения за ремонт вкъщи, но трябва да имаме платежно от майсторите

Влиза в сила чак през 2022 г.

11.01.2021 | 13:58 Редактор: Искра Ангелова

От днес започва данъчната кампания за доходите на физическите лица, получени през миналата година. Декларирането и плащането може да се извърши по електронен път - чрез персонален код или електронен подпис, по пощата или във физически в офис на приходната агенция.

Влиза в сила и ново облекчение, което може да намали данъка върху доходите с 200 лв., когато се прави ремонт на жилището. То обаче ще се ползва чак през 2022 г., уточняват от приходната агенция. 

През тази година домакинствата, които правят ремонт на жилището си, ще трябва да поискат платежен документ от майсторите за извършения труд и да го съхраняват до 2022 г., за да го приложат към данъчната декларация за доходите от тази година

По този начин от данъчната администрация се надяват да се ограничи сивия сектор в бранша. 

Веселка работила дълги години в Англия. Когато се прибрала в България, решила да направи ремонт на терасата на апартамента си. Не от първия път обаче успяла да намери подходяща фирма. 

"Човекът каза: "Това е много лесно, една седмица само. После се започна едно протакане, днес, утре, мина седмица, мина месец, втори. Човекът накрая ми каза: "Съжалявам, моите работници ме напуснаха, имам обекти и не мога сега", коментира Веселка Кънчева.

Налага се да намери друга фирма. Този за кратки срокове, ремонтът е приключен. Освен това, майсторите издавали документ за всяка извършена дейност. 

"Има една двупосочност, едно доверие. Вие сте сигурни чрез тези документи и знаете за какво сте платили. Те винаги ми казват за какво е тази сума, която аз съм дала", допълни тя.

От тази година собствениците, които искат да се възползват от данъчно облекчение за ремонта на жилището си, трябва да имат следните документи - фактури, касов бон или документи за банкови преводи. Отстъпката важи само за труда на майсторите, но не и за строителните материали. 

Имотът трябва да е собствен и да няма роднински или бизнес връзки с фирмата изпълнител.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК