При строг регламент: Извадиха кръста от езерото в кв. "Дружба"

36-годишният Вячеслав Борисов участва в ритуала за десети път

06.01.2021 | 13:45 Редактор: Ралица Братанова

Богоявленски водосвет край езерото в столичния квартал "Дружба". Кръстът беше изваден от 36-годишния Вячеслав Борисов, който участва за 10-и път и за четвърти път успява да изкара кръста.

Ритуалът се изпълни, но с предварителен регламент и чакане на опашка за записване. 

Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати - до 25 души.

Още в 7:30 ч. сутринта желаещи се бяха наредили на опашката. А въпреки че събитието трябваше да премине без публика, такава не липсваше.

Богоявление почетоха и пред параклиса на "Александровска" болница. Традицията с хвърлянето на кръста във водоем беше спазена, но за целта бе използван шадравана пред параклиса. Епископ Тихон демонстрира интересен трик със завързване на кръста с конци, чиито краища раздаде на присъстващите. По даден от него знак, всички едновременно издърпаха конците. Изненадващо Светият кръст попадна в женски ръце. 

"Моите пожелания са всички да са здрави, да са умерени, спокойни и да имаме една по-добра година", каза педиатърът д-р Венета Миленова, която изтегли кръста. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК