Лекарите се чувстват по-уверени след почти година от срещата с Ковид

Усложненията след Ковид - при всеки е индивидуално дали ще се появят, каза д-р Ива Мирчанова

05.01.2021 | 21:10 Редактор: Юлия Христова

Какво може да намали риска от усложнения при Ковид-19?

Усложненията след Ковид - при всеки е индивидуално дали ще се появят. Инфекцията причинява запушване на малките съдове, засяга най-много белия дроб и сърцето. Това каза за "Денят ON AIR" общопрактикуващият лекар д-р Ива Мирчанова и допълни: "От последният месец добавих в терапията на пациентите си и съдови протектори".

По думите ѝ от началото на кризата сме научили доста за самото заболяване.

"Една голяма част от хората вече са се срещали с Ковид - няма да е съвсем на бяла дъска. Голяма част от тях знаят какво да правят. Лекарите се чувстват по-уверени след почти година от срещата с вируса. Ваксината е допълнение към изграждането на колективния имунитет", заяви още тя за Bulgaria ON AIR.

Според нея хората предпочитат да си правят PCR тестове, а не антигенни.

"Получихме средствата, които ни бяха обещани. Не мисля да се ваксинирам, не съм от рисковите контингенти, но е важно как се лекува Ковид", обясни лекарката.

Всяка ваксинация крие рискове, посочи още д-р Ива Мирчанова и каза, че трябва да минат години, за да се кажат какви "за" и против" има относно нея.

"Ваксинацията няма да е моментно действие, ще е в рамките на няколко месеца. Ковид не е нито пневмония, нито тромбоза, той води до тромбозиране на малките съдчета. Вторично започва бактериалната пневмония", допълни тя.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК