Паметна плоча на Петимата от РМС предизвика скандал в столичен квартал

Тя беше разрушена и премахната една няколко дни след поставянето ѝ

05.01.2021 | 20:10 Редактор: Радостина Димитрова

Скандал с паметна плоча в София. В рамките на няколко дни възстановиха и демонтираха плоча на комунистическата организация Работнически младежки съюз.

Доброволци почетоха Петимата от РМС с одобрението на кмета на район "Изгрев". Актът предизвика спорове сред историци и политически формации, а в крайна сметка плочата беше разрушена и премахната.

Работническият младежки съюз е създаден през първата половина на миналия век. Съпротивителното комунистическо движение остава в историята като Петимата от РМС заради своите лидери. По времето на социализма имената на Адалберт Антонов-Малчика и неговите сподвижници носят училища, читалища и държавни институции. Впоследствие са преименувани.

30 години по-късно тяхна паметна плоча неочаквано се появи пред читалище "Добри Чинтулов" в столичния квартал "Дианабад". От районната община твърдят, че инициативата е на доброволци, но я подкрепят публично.

"Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават. Всеки има свое тълкувание, своя оценка и усещане за различните периоди от развитието на нашата страна, но това не трябва да е повод за разделение, омраза и реваншизъм", посочи Делян Георгиев.

"С този си акт Делян Георгиев показва неадекватност и изглежда като едно недоразумение в българската политика. Да героизираш обучавани в СССР организатори на антидържавни и партизански акции, довели до терор и убийства, е обида към жителите на район "Изгрев" и всички столичани", посочиха от СДС.

И едва няколко дни след поставянето ѝ плочата беше премахната.

"Брутално и варварско е действието да бъде съборена тази паметна плоча. Тя не оцеля и 24 часа. Извинете, колега, в коя държава разрушават паметници на антифашистите?", отправи въпрос Велислава Дърева.

"Поставянето, махането, местенето, въобще всички действия, касаещи паметници, системата на колективната памет в София става с решение на Общинския съвет", подчерта заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Решение за поставянето на паметната плоча обаче няма. Няма и за нейното демонтиране нито от столичната община, нито от кварталното читалище.

От район "Изгрев" също твърдят, че не са я премахвали.

"Тези хора, които са против антифашизма, аз им предлагам да издигнат на всеки ъгъл по един паметник на Адолф Хитлер", заяви Велислава Дърева.

"Почти единодушно историческата наука в България осъжда дейността на тези организации и дава нееднозначна доста критична оценка на действията на тези хора и как да създадем плоча на личности, които създават разединение, напрежение и спорни въпроси в 21 век?", коментира Чобанов.

Според столичния заместник кмет поставянето на плочата нарушава и Закона,с който комунистическият режим е обявен за престъпен още през 2000 година.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 3
Димитров
преди 3 години
Чобанов е скапан фашист. Беше на първа линия при разрушаването на "1300 години България". Всички европейски народи почитат антифашистите, а тук се правят че не е имало фашизъм...На този, който е бутнал плочата с удоволствие бих разбил главата Сигнализирай за неуместен коментар