Паметникът на Неофит Рилски в Баня е незаконен, ще го премахнат

Все още не е ясно кой трябва да демонтира монумента

08.10.2020 | 11:05 Редактор: Ивет Арабова
Паметникът на Неофит Рилски в Баня е незаконен, ще го премахнат

Паметникът на Неофит Рилски в село Баня, който още преди откриването му в края на август изостри отношенията между двете съседни общини - Банско и Разлог, е незаконен и трябва да бъде премахнат. Решението е на Министерството на културата, след направена проверка по случая.

Намесата на Министерството на културата беше поискана от кмета на община Банско Иван Кадев, с молба да се изясни статута на паметника и кой е допуснал да се тиражира историческа лъжа в надписа като част от него. 

“Констатирани са редица извършени нарушения по изграждането на обекта и съгласно Закона за културното наследство следва демонтиране на паметника“, обясниха от Министерството на културата.

Скандалът между двете съседни общини Банско и Разлог беше най-вече заради надписа на плочата под барелефа на видния възрожденец и духовник, в който се твърди, че Неофит Рилски е роден в Баня със светското име Никола Катошев. Това взриви обществеността и местната управа в Банско, тъй като историческата наука недвусмислено приема, че Никола Попетров Бенин е банскалия, предава БНР.

Това бе потвърдено отново и в две независими становища на изследователи от Архива и Института за исторически изследвания към БАН, след официална молба на общината до ръководството на Академията. Към момента все още не е ясно кой трябва да демонтира незаконно изградения паметник на Неофит Рилски в село Баня.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК