Галериите и музеите отчитат до 80% спад на посещенията през 2020 г.

Заради пандемията много от тях са преминали в онлайн режим на работа

04.01.2021 | 20:05 Редактор: Юлия Христова

Музеите и галериите също отвориха врати от днес. Те ще могат да работят при 30% от капацитета си, а посетителите трябва да носят маски, както и да спазват дистанция. Междувременно културните зали отчитат рекорден спад от около 80% в посещаемостта за последната година.

Регионалният исторически музей в Стара Загора отвори врати при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. В музейните обекти е направена обща дезинфекция и се влиза само с маска. Ще се допускат до трима посетители едновременно.

"Ние дезинфекцираме навсякъде, имаме поставки с дезинфектант, с термометър за безконтактно измерване на температура и пътечки пред всички входове, където се дезинфекцират през всеки 2 часа", каза Таня Тачева от РИМ-Стара Загора.

"Надяваме се тази инерция на непосещаемост да отмине, да има все пак някакъв интерес и въпреки, че работим с капацитет от 30%, това все пак дава възможност хората да дойдат, да се поддържа интерес и да има някакви приходи за нас", посочи уредникът в отдел "Етнография” в РИМ-Русе Искра Тодорова.

Заради пандемията много от галериите са преминали в онлайн режим на работа. Продължават продажбите само по интернет   

"Изпреварвайки днешните събития, направихме сайт, с който представяме всяка една изложба. Всеки месец ние представяме една склуптурна, една живописна изложба и освен това представяме някои автори. Интересът към нашия сайт е много по-голям, отколкото преди пандемията", подчерта Уляна Делимаринова от галерия "Минерва” 

Театрите продължават да работят при същите условия, каквито и досега. Остава забраната за провеждането на останалите културни и развлекателни мероприятия.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК