По-ниска цена на природния газ, на парното и топлата вода - непроменена

В нея е включено първото количество газ от Азербайджан

01.01.2021 | 21:23 Редактор: Ивет Арабова
По-ниска цена на природния газ, на парното и топлата вода - непроменена

Комисията за енергийно и водно регулиране съобщи нова, по-ниска цена на природния газ, в която е включено първото количество природен газ от Азербайджан за България. Цените на парното, топлата вода и тока не се променят, съобщават от Комисията.

От КЕВР посочват, че приетото от Комисията решение е отчетена предложената на 1.01.2021 г. от "Булгаргаз" ЕАД актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата отчетна информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове за м. декември 2020 г. и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за същия период, осреднените цени на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1% към 31.12.2020 г.

В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и новите количества природен газ, които се доставят от 1 януари 2021 г., съгласно договора с AGSC, Азербайджан.

С решението КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2021 г. в размер на 26,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември 2020 г. утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 27.70 лв./MWh.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени. В утвърдената цена на природния газ от 26,93 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Газта по бензиностанциите пак си се вдигна. Тази за парното не са я намалявали. Сигнализирай за неуместен коментар