Година след водната криза: Ще имат ли проблем перничани с парното?

Броени дни преди Коледа перничани осъмнаха на студено заради тежка авария

21.12.2020 | 19:01 Редактор: Радостина Димитрова

Десетки жители на Перник сигнализираха, че са останали без парно през почивните дни. Причината е нова авария в миньорския град, която спря топлоподаването, а те се страхуват да не се повтори кризисната обстановка, в която посрещнаха миналата Коледа.

Броени дни преди Коледа перничани осъмнаха на студено. Причината е тежка авария, която спря топлоподаването в целия град.

"В рамките на 8 часа аварираха поетапно основните парогенератори, около 18:00 часа аварира и спомагателния, който използва природен газ. От 1 часа в неделя е въведен в експлоатация ремонтирания основен пети парогенератор и поетапно се възстановява топлоподаването", обясни директорът на Топлофикацията в Перник инж. Ясен Кацаров.

Жителите на града споделят за чести аварии, студени радиатори и слабо загряване на топлата вода, а в същото време изтъкват, че сметките са като за пълноценно снабдяване.

От топлофикация Перник обаче отхвърлят тези твърдения и уверяват, че потребителите ще бъдат компенсирани. 

За миналия месец спрямо същия месец на миналата година сме доставили с 15% повече топлинна енергия, така че за мен не са съвсем основателни тези твърдения", заяви инж. Кацаров.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева настоява за компенсация на гражданите в Перник, заради честите спирания на парното и топлата вода в града.

За по-малко от ден в институцията на обществения защитник са постъпили близо 40 сигнала от недоволни граждани.

А в София – преди обед се проведе протестно шествие срещу високите сметки за парно през ноември. Мая Манолова от "Изправи се.БГ" призова енергийния министър да провери сметките за парно и топла вода за ноември, а през това време да бъде наложен мораториум върху плащането им.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК