Кои ще са най-търсените професии през 2021 г.?

Най-трудно е да се намерят готвачи и продавачи

30.12.2020 | 19:34 Редактор: Искра Ангелова
Кои ще са най-търсените професии през 2021 г.?

Машинни оператори, готвачи, касиери, строители и електротехници ще са най-нужни на бизнеса през следващата година. Това показва проучване на Агенцията по заетостта, сред шефовете на 400 компании в България. 

През следващата година ще се търсят общо над 191 000 работници и специалисти. Заради пандемията търсенето на работна сила се е свило с малко над 40%. Основна причина за големия спад е притеснението на работодателите, че няма да успеят да реализират печалба. 

В следващите 12 месеца ще има нужда от малко над 108 000 специалисти с квалификация, като най-търсени ще са икономисти, шивачки, счетоводители и заварчици. Спрямо миналата година, търсените работници със специалност са намалели с почти 35%. 

При висшистите - в топ 5 на най-търсените професии ще са медицински сестри, учители, оператор на металорежещи машини и машинни инженери. 

Въпреки нарастването на безработните след въвеждането на извънредното положение през март, повече от половината работодатели срещат затруднения при наемането на персонал. Най-трудно е да се намерят готвачи, продавачи, електротехници, заварчици, търговски представители и строители. 

В следващите 3 до 5 г. бизнесът ще има нужда от 155 000 подготвени специалисти с висше образование. Най-много заявки има за икономисти, специалисти в област "Администрация и управление" и специалисти с ресор “Електротехника, електроника и автоматика".

При специалистите със средно образование най-търсени в следващите години ще са работници от сферата на търговията, металообработването, машиностроенето и строителството.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК