77-годишен инфекционист - сред първите ваксинирани във Велико Търново

Д-р Тодор Михнев смята имунизацията за необходима

29.12.2020 | 18:57 Редактор: Ралица Братанова

Ваксиниране срещу коронавирус и в последния шести район в страната. Първите имунизирани бяха възрастни лекари във Велико Търново и Горна Оряховица. 

77-годишният д-р Тодор Михнев е най- възрастният от четиримата инфекционисти във великотърновска област. От 45 години работи в общинската болница в Горна Оряховица и това не е първата зараза, с която се сблъска. 

"Минали са много епидемии, най-вече от вирусен хепатит, дезинтерия, това са чревни инфекции, също с много тежки последствия. Но за щастие, за много от тях има ваксини, както морбили, паротит, дифтерия", коментира д-р Михнев.

По думите му ваксината срещу Ковид-19 е необходима, защото това заболяване е неясно, с тежки последствия, поразява белия дроб и затова най-разумно е човек да се имунизира.

Макар и в рискова възраст вече 9 месеца д-р Михнев не спира да лекува и пациенти с коронавирус.

"Прекарах нещо подобно, но нямам антитела. Пазим се много, с лични предпазни средства, но в такава обстановка, където има масово заболяване, не е достатъчно. Имаше за съжаление и смъртни случаи, на които не можа да се помогне, с тежки поражения са, с бавно възстановяване и с трайни увреждания, с фиброза на белия дроб", сподели още лекарят.

Категоричен е, че ваксината ще го предпази от повторно заразяване. Неговият колега - 74-годишният хирург д-р Елиас Хаддад, също е сред първите, които се имунизираха. 

"Защото ние всеки ден оперираме, можем да имаме също инфектирани хора и трябва да бъдем ваксинирани", коментира д-р Хаддад.

Възрастните лекари са убедени, че ваксината е най-разумното решение срещу коварната болест.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
77
преди 3 години