Иновативно: Българи разработиха термоиндикатор под формата на спрей

При нанасяне цветът на течността е черен, но при повишаване на температурата се променя към розово

25.12.2020 | 19:52 Редактор: Ивет Арабова

Термоиндикатор под формата на спрей следи телесната ни температура. Иновацията е дело на български екип и е разработена в Съединените щати. Идеята е на 20-годишния Георги Мутафчиев от Банско. Преди месеци, в разгара на пандемията, на Георги му хрумва идеята за рол-он, който денонощно да следи телесната ни температура. Месеци по-късно идеята е факт. 

"Това представлява рол-он опаковката, тя е с метално топченце, 5-милилитрово е самото шишенце. Своеобразен термометър, които под формата на багрило се нанася пряко върху кожата. Оттам нататък този материал в едно значително продължение до 24 часа успява с промяна в цвета си да индикира кога нашата температура се покачва, кога се нормализира, с идеята човек да има възможността, напълно безвредно, безконтактно и без да обръща внимание със стандартен термометър да следи своето състояние", обясни Георги Мутафчиев. 

В екипа, изобретил термобагрилото, участват общо петима души, сред тях трима лекари. То е абсолютно безвредно и е съставено от термохронични кристали. 

"В интерес на истината, те са измислени още в средата на миналия век, като в България по-специално са били популярни в началото на този век с различни чаши, които си променят света, бои за автомобили и т.н. Ние сме първите в световен план, които сме успели да ги направим в такъв формат, че да могат безпроблемно и безвредно да се насят върху човешка кожа", каза още Георги Мутафчиев. 

Когато се нанесе, цветът на течността е черен, но при повишаване на температурата се променя към розово. Една от зоните, в които се нанася материалът, именно от вътрешната страна на китката с няколко завъртания, съответно става подобен отпечатък, на който са му нужни няколко секунди да засъхне по нашата кожа. 

"Ще допра една чаша с топла вода до него и след като я дръпна, вие вече може да видите, по какъв начин в зоните вече са бледо-розови. Това е цветът, който се получава, когато човек има температура над 37,3 градуса. Цветът започва да се връща към черен, защото в случая аз нямам такава температура, но при задържане на този цвят, това е сигурен индикатор, че човек има по-висока температура и трябва да вземе някакви мерки", отбеляза 20-годишният Георги. 

Термоиндикаторът остава по кожата до изминаването му с вода и сапун. Създателите му вече са го представили на Здравното ни министерство, от което очакват зелена светлина, за да го разпространяват свободно в аптеките и търговските вериги.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК