Експерти алармират: Термокамерите дават отклонения в резултатите

Апарати се разминават с разлика 1 градус, заяви главният инспектор Ангел Кунчев

10.04.2020 | 13:05 Редактор: Александра Иванова

По данни на Световната здравна организация, термокамерите са изиграли съществена роля в овладявaнето на пандемията. Възможно ли е обаче системите, които следят за евентуални симптоми на коронавирус, да дават фалшив резултат и допълнително да объркват властите?

В началото на разпространението на коронавируса първите термокамери у нас бяха поставени по летищата и останалите гранични пунктове. Генерал Мутафчийски заяви, че в световен мащаб те имат по-малко от 20% ефективност.

"Те имат съвсем спомагателно действие. Трябва да има човек с много висока температура, над 38 градуса, че да го хване камерата", обясни Мутафчийски.

Оказва се, обаче, че има термокамери, които са неефективни, защото са тествани основно в лабораторни условия, а когато заработят на практика показват отклонения. Инженерът по техническа поддръжка Марио Динков заяви, че в момента има много производители, които се възползват от ситуацията.
 

"Има термокамери, които са много евтини. Други са много скъпи. Мога да кажа, че тези, които са евтини, те не работят коректно", допълни инженерът.
За да може да бъдат максимално точни резултатите, е нужно да има референтна точка с постоянна температура, обясняват специалистите. 

"Има постоянна температура и помага на камерата да измери човешката температура с много добра точност до 0,3 градуса", обясни Марио Динков.

Правим експеримент. Със система термокамери, която не се влияе от това, дали хората са са с маски, или носят гореща напитка. Технологията има възможността да отчита коректно там, където масовите термокамери не се справят. 

"На много места има закупени термокамери които дават разлика 1 градус. Има случаи когато човек изпил едно уиски му се дава висока температура, но после с нормален термометър не", заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Освен че отчитат температурата, някои камери дават възможност за допълнителни проследяване на хората, преминали през тях.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК