България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Защо се стигна до спекула с цените на плодовете и дезинфектантите

В средата на лятото ще достигнем критична граница от около 9-10% безработица, каза Любен Томев

06.04.2020 | 09:19 Редактор: Искра Ангелова

Темпът на безработица нараства ежедневно. Дори има прогноза на синдикатите, че процентът на хората извън пазара на труда ще достигне 330 000 души. Паралелно с това проучване на КНСБ в 26 областни града показа сериозен скок на цените на някои от основните хранителни продукти, както и тези, които подсилват имунната система.

Оказа се, че джинджифилът и лимоните са поскъпнали двойно и тройно, а захарта е поскъпнала с 13 стотинки.

"Интересно, че такива стоки са търсени заради кризата. Има опити да се спекулира на пазара, но в крайна сметка свитото потребление и падналите обороти на търговската мрежа са естествен регулатор, който очаквам да стабилизира ценовите равнища", каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев в ефира на "България сутрин".

Той коментира и продуктите, които сме свикнали да купуваме на една и съща цена, а сега са в пъти по-скъпи.

"Вече беше споменато за пределни търговски надбавки, които биха изиграли положителна роля, но в крайна сметка мисля, че пазарът ще надделее, тъй като потреблението е силно свито в условията на криза. Опитите са свързани с някои цитрусови плодове, дезинфектанти и стоки, които се търсят в момента" посочи Любен Томев.

Според него има голямо значение и продължителността на кризата.

"Ако тя се успокои в близките седмици би изиграла положителна роля, не само върху пазара, но и върху икономиката като цяло. Заложените 2,2 пункта ръст на безработицата вследствие от кризата е твърде оптимистична. Може би в средата на лятото ще достигнем една критична граница от около 9-10% безработица", каза още Томев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че ако тази криза се задълбочи и продължи 3-4 месеца, ще трябва да се търсят нови резерви по отношение на мерки и финансиране за съживяване на икономиката.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК