Как ще се отрази на статистиката влизането на антигенните тестове?

Лични лекари смятат, че приравняването им с PCR-ите ще помогне за ограничаването на заразата

23.12.2020 | 18:47 Редактор: Ивет Арабова

От днес антигенните имат същата тежест като PCR тестовете. Така те също ще влизат в статистиката. Ще помогне ли това за ограничаването на Ковид-19 и ще има ли скок в данните от Единния информационен портал? В лабораториите на ден се правят по 1000 проби с антигенни тестове. Според бранша, така статистиката ще скочи с 50%. 

"Tе са надеждни тестове, с 95 процента сигурност ги водят. Предполагам, че това е причината, поради която хората предпочитат този тест, спрямо PCR-a. Статистиката ще скочи главно заради цената пациентите предпочитат по -евтиния вариант", смята регистраторът в лаборатория Михаела Драгоманова.

Положителните проби от антигенни тестове ще бъдат зачитани за потвърдени случаи на коронавирус, съответно пациентите ще бъдат поставяни под карантина. Затова личните лекари смятат, че приравняването им с PCR-ите ще помогне за ограничаването на заразата. 

"Тези хора с положителен антигенен тест де факто са най-заразната част от пациентите. Защото така вирусът със сигурност се намира в носоглътката и може да бъде отделен, когато пациентът говори, киха, кашля", коментира общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Според други обаче антигенният тест не е на същото ниво като PCR теста от гледна точка на качество. 

"Не бих могла да ги сравня с PCR тестовете, където там се екстрахира самата клетка, там се взема РНК на самия вирус, изобщо доста по-сложно е изследването, то затова е и толкова по-скъпо", подчерта микробиологът и собственик на лаборатория д-р Розина Мирчева.

От аптеките отчитат повишение на търсенето на антигенни тестове. 

"Пълен е комплектът, всичко необходимо има, да не казвам елементарно, но достъпно за средно интелигентния човек", обясни магистър-фармацевтът Евин Даудова.

Според специалисти обаче те трябва да се правят само от медицински лица, иначе са неефективни. 

"Много важно е как се взима материалът. Той трябва да се вземе дълбоко в назалната лигавица, едва ли това някой сам може да си го направи, доста е неприятна процедурата", добави д-р Розина Мирчева.

Антигенните тестове показват наличие на вирус или антитела в носоглътката, а пробата се взима през носа или устата. Разликата е, че резултатите от него се получават в рамките на 15-20 минути, а не след 24 часа, както е при PCR. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК